Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni kongres
  • 23.10.2022. 10:30
  • Zadarska, Zadar

15. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Na skupu će predstavnici Ministarstva poljoprivrede prikazati nove propise, a i planirane u sjemenarstvu i rasadničarstvu te biljnom zdravstvu, napominju organizatori iz Hrvatskog agronomskog društva (HAD).

Foto: Agroklub
  • 405
  • 54
  • 0

Jubilarni 15. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo održat će se od 8. do 11. studenog u hotelu Kolovare u Zadru.

Na kongresu će se raspravljati o zakonskoj regulativi s fokusom na sjemenarstvo i rasadničarstvo, ulozi oplemenjivanja bilja i sjemenarskog sektora u proizvodnji te inovacijama i napretku u oplemenjivanju bilja, sjemenarstvu i rasadničarstvu.

"Na skupu će predstavnici Ministarstva poljoprivrede prikazati nove propise, a i planirane u sjemenarstvu i rasadničarstvu te biljnom zdravstvu", napominju organizatori iz Hrvatskog agronomskog društva (HAD).

Kako navode, kontinuirano se na razini Europske unije propisi iz područja sjemenarstva i rasadničarstva ažuriraju i mijenjaju, te prenose u nacionalno zakonodavstvo. Novi Zakon o sjemenu primjenjuje se od 1. siječnja 2022. godine.

Dodjela priznanja Zlatno sjeme

"U ovakvoj situaciji vrlo je važno što prije donijeti potrebne propise koji bi do kraja razjasnili prava i obveze svih dionika sustava te pripomogli da se pojača povjerenje i suradnja između industrije sjemena i svih poljoprivrednih proizvođača", napominju iz HAD-a.

Na skupu će se prikazati znanstveni napredak oplemenjivanja bilja u stvaranja novih kultivara, te stručno opravdano promovirati certificirano sjeme kao konačni proizvod koji je temelj poljoprivredne proizvodnje.

Na kongresu će biti dodijeljena priznanja "Zlatno sjeme" za najzastupljenije sorte i hibride u RH u pojedinim kategorijama. Također, najznačajniji znanstvenici prikazat će najnovija istraživanja s novim sortama i hibridima poljoprivrednih kultura. Bit će prezentirana 37 rada kroz plenarna izlaganja, te kroz sekcije: oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo. 

Podsjetimo, lani su vrijedno priznanje primili Bc Institut i Poljoprivredni institut Osijek

Oplemenjivanje bilja: Po certificiranim količinama soje Hrvatska treća u EU

Prikazat će se proizvodnja sjemenskih usjeva i sadnog materijala u ovoj godini, te ukupne certificirane količine sjemena u RH. "Saznat ćemo da je proizvodnja sjemena u Hrvatskoj od 2017. godine do danas kontinuirano rasla, a u zadnjih osam godina radi se o najvećim proizvodnim površinama", ističu iz HAD-a.

Prisutni će uvidjeti i koja su prva iskustva u izobrazbi sjemenara i rasadničara za izdavanje biljnih putovnica. Također će doznati koji su trendovi u sortimentu i pšenice nakon uvođenja kodeksa o otkupu.

Kroz sekciju rasadničarstvo bit će predstavljena proizvodnja voćnog i loznog sadnog materijala u RH. Na skupu će se predstavit različitost nacionalnih biljnih genetskih izvora koje treba očuvati i učiniti dostupnim kroz umnažanje sjemena našim vrtlarima. Također, ratari će moći doznati koje su najproduktivnije i najkvalitetnije sorte te hibridi u proizvodnji.

Dva okrugla stola

U sklopu kongresa održat će se i okrugli stol pod nazivom: Potpore sektoru sjemenarstva i rasadničarstva. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede prikazati stanje potpora sjemenarstvu i rasadničarstvu s mogućnostima potpora u novom programskom razdoblju od 2023. do 2027. 

Više informacija o programu kongresa potražite ovdje.

Drugi okrugli stol održat će se uz sekciju rasadničarstvo: Izazovi klimatskih promjena na proizvodni sortiment jabuka u RH. 

"Pozivamo proizvođače, stručnjake i znanstvenike na sudjelovanje na Kongresu kako bi novim saznanjima obogatili svoj daljnji razvoj", poručuju iz HAD-a.


Tagovi

Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja Sjemenarstvo Rasadničarstvo Zlatno sjeme


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]