Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarski sektor
  • 05.04.2022. 11:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Uz državne potpore, ribarima i dodatne kompenzacijske mjere

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak s predstavnicima ribarskog sektora udruženima u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru.

Foto: Boris Stanić (ilustracija)
  • 1.634
  • 30
  • 0

Uz državne potpore, ribari mogu očekivati i dodatne kompenzacijske mjere, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede nakon sastanka kojeg je ministrica poljoprivrede Marija Vučković s ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom, održala s predstavnicima ribarskog sektora udruženima u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru, na temu aktualnih poremećaja na tržištu.

Kako navode, glavna tema sastanka bile su mjere pomoći koje Ministarstvo kontinuirano provodi s ciljem smanjenja gospodarskih i socijalnih negativnih učinaka na sektor, kao i osiguranja likvidnosti, uslijed rastućih troškova proizvodnje.

Trenutačno se tako provodi mjera pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja.

"Za njenu provedbu planirano je ukupno 75 milijuna kuna, a rok za podnošenje zahtjeva je 15. travnja. U obradi su i mjere državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, u vrijednosti od 30 milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu", podsjećaju. 

Ribarima na raspolaganju 105 milijuna kuna iz državnog proračuna

Kažu i da se intenzivno radi na uspostavi novoga modela pomoći na razini EU i to kroz novu Uredbu o Europskom fondu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, a od Europske komisije je zatraženo žurno djelovanje i osiguravanje sredstava pomoći i kroz ovaj izvor.

"Novom Uredbom predviđena je mogućnost dodjele kompenzacijskih sredstava, za koji je osnovni preduvjet i temelj donošenje provedbene odluke od strane EK kojom će se utvrditi postojanje izvanrednog događaja, odnosno poremećaja na tržištu", pojašnjavaju.

Predstavnici ribarskog sektora, pak, ukazali su na kontinuirani porast troškova u proizvodnji i preradi, prvenstveno u cijenama goriva i struje te izrazili zabrinutost za nastavak proizvodnje.


Tagovi

Ribarski sektor Pomoć ribarima Ministarstvo poljoprivrede Kompenzacijske mjere


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).