Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 01.04.2022. 16:15

Ribarima na raspolaganju 105 milijuna kuna iz državnog proračuna

Vlada već duže vrijeme osigurava podršku i rješenja kojima bi se pomoglo ribarima koji obavljaju ribolov u Savudriji, kako pravno tako i financijski i gospodarski, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Boris Stanić
  • 1.448
  • 44
  • 0

Iz državnog proračuna, hrvatskim je ribarima na raspolaganju 105 milijuna kuna, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Kako navode, radi ublažavanja gospodarskih i socijalnih negativnih učinaka na sektor te financijske pomoći, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, Ministarstvo provodi mjeru pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture, a za njenu provedbu planirano je ukupno 75 milijuna kuna.

Riječ je, pojašnjavaju, o sredstvima državnog proračuna RH, no ona podliježe odobrenju Europske komisije te je 28. veljače 2022. godine upućen zahtjev za odobrenjem, a pozitiva je odgovor stigao 25. ožujka. Odmah potom, izrađen je nadležni Pravilnik kojim se propisuju detaljni uvjeti, kriteriji i način dodjele na objavu.

"Kako bi se ubrzao proces podnošenja zahtjeva potencijalnim korisnicima i ranije je upućen popis dokumentacije kako bi po objavi Pravilnika svi bili spremni za slanje i podnošenje zahtjeva, za što je rok 15. travnja", stoji u priopćenju kojim, navode, se odgovara na upite saborske zastupnice Katarine Nemet. 

De minimis potpore 

Trenutačno je, nastavljaju, u obradi mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, tzv. de minimis potpora, koju dodjeljuje Ministarstvo u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Od ove godine izmijenjen je pravilnik i izračun po korisniku u sektoru ribarstva znatno je povećan.

"Svjesni smo izraženoga problema s kojim se ribari suočavaju, a vezano uz štete na ulovima i alatima koje čine dupini", navode pojašnjavajući da sukladno pravilima EU u dijelu nadoknade štete od sisavaca, u dosadašnjem programskom razdoblju kojim je bila dozvoljena isplata štete samo na ulovu, ne i alatima, provode mjeru nadoknade isključivo sukladno znanstvenoj studiji.

U novome programskom razdoblju, Hrvatska je zatražila omogućavanje nadoknade štete i na alatima i na ulovu. "Očekujemo da će isto biti i odobreno, no potrebna je izrada znanstvene studije od strane Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koju je Ministarstvo već ugovorilo i čija izrada je započeta", kažu dalje.

Vezano uz sredstva pomoći kroz fondove EU, ministrica poljoprivrede Marija Vučković uputila je dopis povjereniku za okoliš i more Virginijus Sinkevičijus u kojem se traži žurno reagiranje na trenutačnu krizu s prijedlogom mjera pomoći koje uključuju izmjenu postojeće Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, ali i omogućavanje dodjele kompenzacijskim sredstava kroz novu Uredbu o uspostavi Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

Pomoć ribarima koji ribare u Savudriji 

Navode i da je dodatno, na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva, zatraženo od Europske komisije žurno djelovanje i osiguravanje sredstava pomoći i kroz ovaj izvor. Novom Uredbom o uspostavi Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu predviđena je mogućnost dodjele kompenzacijskih sredstava, za koji je osnovni preduvjet i temelj donošenje provedbene odluke od strane EK kojom će se utvrditi postojanje izvanrednog događaja, odnosno poremećaja na tržištu.

"Predmetnu Odluku donijela je Europska komisija 25. ožujka te se intenzivno radi na uspostavi ovoga novoga modela pomoći na razini EU", objašnjavaju. 

Slovenci i dalje šalju kazne hrvatskim ribarima

Hrvatska Vlada već duže vremena osigurava podršku i rješenja kojima bi se pomoglo ribarima koji obavljaju ribolov u Savudriji kako pravno tako i financijski i gospodarski.

"Također, kontinuirano provodimo konstruktivni dijalog s Republikom Slovenijom, a u cilju dobrobiti naših ribara", zaključuju iz Ministarstva. 


Tagovi

Ribarstvo Potpora Državni proračun Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).