Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savudrijska vala
  • 17.11.2020. 15:05
  • Istarska, Umag

Slovenci i dalje šalju kazne hrvatskim ribarima, Diego Makovac ih skupio gotovo tisuću

Ribari ne smiju trpjeti zbog spora sa Slovenijom, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku s lokalnim udruženjima obrtnika i savudrijskim ribarima.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 1.130
  • 172
  • 0

Ribari ne smiju trpjeti nikakve posljedice pograničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, pogotovo financijske, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak na sastanku s lokalnim udruženjima obrtnika i ribarima.

"Po pitanju spora u Savudrijskoj vali, Hrvatska i dalje stoji iza svog stava da je riječ o presudi koja nije priznata jer je donesena u kontaminiranom procesu. Mi ćemo, kao i uvijek do sada, pred odgovarajućim međunarodnim tijelima i sudovima ustrajati i dokazivati naše stavove koje podržava i međunarodno pravo. Vjerujemo u pozitivno rješenje, jer nam se strpljiv i pravno-argumentiran pristup dosad isplatio, pa se nadam da će i dalje", rekla je nakon sastanka održanog u Umagu.

Ustvrdivši kako ribarima nije lako raditi pod takvim pritiskom i u takvim okolnostima, naglasila je kako ministarstva pravosuđa, vanjskih i unutarnjih poslova te poljoprivrede, svako na svoj način, nastoje tu situaciju olakšati.

Hrvatska angažirala pravnu pomoć za ribare 

"U tome za sada uspijevamo. Hrvatska je angažirala i pravnu pomoć za ribare i oni što se toga tiče nemaju financijskih poteškoća, niti operativnih. Cijeli postupak vodi Ministarstvo pravosuđa koji je angažiralo pravnu pomoć u inozemstvu", pojasnila je.

Savudrijski ribari upozorili su da im gotovo svakodnevno stižu kazne iz Slovenije zbog navodnog kršenja crte razgraničenja.

"Mi te kazne ne priznajemo jer se radi o našem akvatoriju i naši ribari ondje najnormalnije love ribu i izlaze brodovima. Pri tome imaju svu potporu MUP-a i svih drugih ministarstava. Angažirali smo slovenskog odvjetnika koji ih već dulje vrijeme zastupa, a mi snosimo te troškove, dok on ulaže sve pravne lijekove koji su potrebni u Sloveniji", rekao je pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec.

Slovenija od savudrijskog ribara traži 9.000 eura!

Zadovoljan današnjim sastankom i potporom Ministarstva poljoprivrede je ribar Diego Makovac, koji je potvrdio kako ribari izlaze na more u pratnji policije, što je, kako je rekao "postala rutina".

Skupio gotovo 1.000 kazni, svaka između 400 i 800 eura

Kaže da svakodnevno pristižu po dvije-tri kazne iz Slovenije te kako ih je do sada skupio gotovo tisuću, svaku između 400 i 800 eura. 

Ministrica Vučković izvijestila je da se na sastanku razgovaralo i o budućoj uredbi koja će na regulirati korištenje europskih sredstava za ribarstvo i hortikulturu.

Podsjetila je na jučerašnji početak isplate predujmova za izravna plaćanja za 2021. godinu u iznosu od 1,56 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego za 2020. godinu. 

"Uvijek nastojimo reagirati i dodatnim potporama. Sinoć smo postavili na elektronsko savjetovanje novi program kojim ćemo nastojati pomoći poljoprivrednim proizvođačima u sektoru govedarstva, svinjogojstva, voćarstva i povrća", rekla je.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Ribari Savudrijska vala Spor Slovenija Marija Vučković Diego Makovac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]