Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 24.03.2022. 12:35

Za pomoć ribarima planiran iznos od 75 milijuna kuna

Cilj je ublažiti gospodarske i socijalne negativne učinke na taj sektor te mu financijski pomoći. Prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede

Foto: Bigstock/Banet
  • 1.494
  • 49
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede planira provedbu mjere pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture za čiju je provedbu planirano ukupno 75 milijuna kuna. 

Kako navode u priopćenju, cilj je ublažiti gospodarske i socijalne negativne učinke na taj sektor te mu financijski pomoći. "Prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta", ističu.

Zahtjev za odobrenje iste upućen je na notifikaciju u Europsku komisiju u veljači ove godine, poručili su iz Ministarstva.

Ostale mjere pomoći

Dodatno, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva, a omogućena je dodjela višeg iznosa potpore ribarima koji su trenutno najviše pogođeni u sektoru ribarstva.

Uz navedeno, ribari koji obavljaju ribolov mrežama stajaćicama ili pridnenim povlačnim mrežama – koćama i spadaju u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzeća, mogu ostvariti i potporu koja podrazumijeva bespovratna sredstva u obliku kompenzacije u okviru mjere Zaštita i obnova morske bioraznolikosti i morskih ekosustava i režima naknade u okviru održivih ribolovnih aktivnosti.

Očekuju se dodatna sredstva

Nadalje, moguća je naknada subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju znatan poremećaj tržišta. U tom pogledu, na razini Vijeća Europske unije pokrenuta je inicijativa određenih država članica, u kojoj je sudjelovala i Republika Hrvatska, a kako bi se potaknulo donošenje takve odluke i time omogućila potpora iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uputila je i izravno povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu poziv na iznalaženje svih raspoloživih mehanizama pomoći sektoru te se očekuju i dodatne mjere potpore sektoru ribarstva, u okviru mogućnosti koje će biti dane na razini Europske unije s ciljem odgovora na ovu situaciju, zaključuju iz Ministarstva. 


Tagovi

Ribarstvo Potpora Bespovratna sredstva Ministarstvo poljoprivrede Notifikacija Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]