Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šećerne repe
  • 09.09.2020. 18:00
  • Njemačka

Zašto njemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

Mnogi uzgajivači šećerne repe prestaju s uzgojem ove ratarske kulture, a tvornice šećera se zatvaraju jer više nisu profitabilne. Glavni krivci su pad cijena, nelojalna konkurencija i zabrana korištenja neonikotinoida.

Foto: Depositphotos/adistock
  • 860
  • 360
  • 0

Proizvođači šećerne repe i tvornice šećera u Njemačkoj su pod velikim pritiskom. Naime, ondje je čak 20% proizvođača odustalo od uzgoja ove biljne kulture. "Situacija je dramatična", komentirao je za agrarheute direktor udruženja proizvođača, Peter Kasten.

Tržište ove sirovine je na velikom preokretu i to zbog ukidanja fiksnih kvota za cijelu EU, a poljoprivrednici i tvornice morali su opstati u međunarodnoj konkurenciji. To se vidi na cijenama šećera jer su one nakon liberalizacije europskog tržišta, naglo pale na povijesni minimum od oko 312 eura po toni.

Pad cijena doveo je tvornice i proizvođače repe u ekonomski teško stanje. Rezultat toga je da mnogi napuštaju uzgoj ove ratarske kulture, a tvornice se zatvaraju jer više nisu profitabilne.

Nelojalna konkurencija u EU?

"Borimo se sa znatnim narušavanjem tržišne konkurencije u Europi", tvrdi Kasten s obrazloženjem da niz zemalja uzgajivačima repe daje potpore za svaki hektar te da se 30% površina za ovu kulturu u EU subvencionira na takav način. Ali ne i u Njemačkoj. "Takvu praksu ne možemo dostići. U zemljama u kojima se ne daju poticaji, površina se smanjuje“, kaže Hermann Schmitz, generalni direktor tvrtke Pfeifer & Langen iz Kolna koja je zatvorila postrojenje u Rumunjskoj te smanjila obim pakirnice u Elsdorfu. Situacija je teška i u kompaniji Südzucker gdje je ugašeno stotine radnih mjesta, dok je Nordzucker u protekloj financijskoj godini zabilježio milijunski gubitak.

Repu napadaju lisne uši i virusi

Sušno ljetno 2018. godine bilo je jako naporno za uzgajivače, iako se šećerna repa smatra vrlo izdržljivom kulturom. Uz to, poljoprivrednici u Njemačkoj smiju koristiti manje pesticida u odnosu na druge europske proizvođače. Neonikotinoidi, koji su zapravo zabranjeni u cijeloj EU ipak su zbog hitnih odobrenja dopušteni u pojedinim državama članicama što znatno narušava konkurenciju između zemalja i njihovi tvornica šećera. Međutim, Njemačka je odabrala teži put i odbija spomenuto odobrenje.

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Podsjećamo, nedavno se Francuska našla na udaru kritika koje su prvenstveno došle iz susjedne Njemačke, upravo zato što ponovo želi uvesti korištenje ovih kemijskih sredstava. Poljoprivrednici te zemlje tvrde da nema učinkovite alternative za suzbijanje lisnih uši koje prenose viruse uzrokujući gubitak 30 do 50% prinosa. 

Helmut Bleckwenn iz Ekonomskog udruženja proizvođača šećera (WVZ) ne smatra opravdanom opću zabranu ovog aktivnog sastojka, jer su, kako tvrdi, opasnosti neonikotinoida za korisne insekte u uzgoju repe izuzetno male. Prema njegovu mišljenju, zabrana je stoga imala više "političkih" nego tehničkih razloga.

"Zbog toga njemački poljoprivrednici imaju dodatne troškove, ali i veće rizike kada je u pitanju prinos, što njihovim stranim kolegama daje konkurentsku prednost. Mnogi će biti frustrirani zbog uzgoja šećerne repe i zatvaranja tvornice zbog nedostatka sirovina“, napominje Bleckwenn.

Novi pritisak na cijenu dolazi sa svjetskog tržišta

Što se tiče europskih cijena šećera, tvornice i proizvođači repe do nedavno su se mogli radovati blagom oporavku cijena. "Još nismo na razini na kojoj je to stvarno ekonomično, ali idemo u dobrom smjeru", kazao je Kasten. Europske cijene srušene su na povijesno najnižu razinu od 312 eura po toni, a one na njemačkom tržištu nedavno su se vratile na nešto manje od 380 eura.

Tko su najbolji hrvatski proizvođači šećerne repe?

Razlog je vjerojatno korekcija rasta brazilske proizvodnje. Naime, u toj su zemlji povećali prognozu za proizvodnju šećera u ovoj godini za 11%, na 39,3 milijuna tona u usporedbi s procjenom u svibnju od 35,3 milijuna tona i proizvodnjom od 29,8 milijuna tona u prethodnoj tržišnoj godini.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Njemačka Proizvodnja šećerne repe Tvornice šećera Šećerna repa Neonikotinoidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stožer za obranu hrvatskog sela objavio: blokada prometnica i granica kreće 23. studenog. Uskoro više