Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna repa
  • 14.03.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Čepin

Tko su najbolji hrvatski proizvođači šećerne repe?

U svakoj kategoriji su dodijeljene po tri Zlatne repe, odnosno po jedna za područje svake od šećerana, virovitičke, županjske i osječke.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 2.035
  • 184
  • 0

Dodijeljene su nagrade Zlatna repa za 2020. godinu. Ovo je već 18. izbor po redu i po izboru hrvatskih šećerana, odnosno u organizaciji ovoga puta nove tvrtke Hrvatska industrija šećera d.d. u koju su udružene sve tri domaće šećerane. U svakoj kategoriji su dodijeljene po tri Zlatne repe, odnosno po jedna za područje svake od šećerana, virovitičke, županjske i osječke.

U kategoriji malih proizvođača, onih do deset hektara nagrađeni su OPG Darko Kršić, OPG Slavice Crnković i PZ Almus iz Ernestinova. Kada se radi o proizvođačima na površinama od od 11 do 20 ha, Zlatnu repu su dobili OPG Zoran Mađerić, OPG Nebojša Manojlović i OPG Nikola Blagojević.

Među proizvođačima repe od 21 do 50 ha, nagrađeni su OPG Marin Bešlić, OPG Ružica Šijaković i OPG Dejan Novaković. Kada je riječ pak o onima koji su šećernu repu sijali na 51 pa do 100 ha, nagrada je dodijeljena za Poljoprivreda Lipik d.d., Banovci d.o.o. i Anabbela d.o.o.

Više od 100, a manje od 500 hektara slatkog korijena radile su ipak veće tvrtke, a Zlatnu repu dobile su PD Gradina d.o.o., Agrotovarnik d.o.o. i PPK Valpovo d.o.o.. Belje Plus d.o.o., PIK Vinkovci plus d.o.o., Novi Agrar d.o.o. i Vupik Plus d.o.o. 

Najbolji inozemni proizvođači su Zadruga Kooperativa Kristal z.o.o. iz Ormoža (Slovenija) i Utod-Agro SZ iz Sigetvara (Mađarska).


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Zlatna repa Šećerna repa Šećerana


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]