Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 24.07.2020. 18:00

U Velikoj Britaniji započela žetva pšenice, prinosi negdje i do 17t/ha

Unatoč dosta sušnom proljeću, većina ratara zadovoljna je početnim prinosima, a neki su čak oborili rekorde od prijašnjih godina. Jedan od njih je James Atwood s otoka Sheppey, koji je zabilježio 17 t/ha. 

Foto: Jumpstory
  • 1.647
  • 298
  • 0

U Velikoj Britaniji ovaj je tjedan započela žetva ozime pšenice, a kombajni su na poljima bili čak dva tjedna ranije u odnosu na prijašnje godine.

Unatoč dosta sušnom proljeću, većina ratara zadovoljna je početnim prinosima, a neki su čak oborili rekorde od prijašnjih godina. Jedan od njih je James Atwood s otoka Sheppey, koji je zabilježio 17 t/ha. 

"Započeli smo kombajnirati znatno ranije nego inače. Na tlu koje je dosta teško i glineno uzgajam pšenicu Crusoe i Skyfall i ove godine su me stvarno iznenadile s prinosima. Kvaliteta je dobra s vlagom od 14,5%, specifičnom težinom od 82 kg/hl i razinom proteina od 14% za Crusoe i 13% za Skyfall“, pojašnjava Atwood. 

Oboren svjetski rekord u prinosu pšenice s nevjerojatnih 17,398 t/ha

Priznaje i kako je dobro što je sjetvu obavio krajem rujna, početkom listopada jer je odmah nakon toga došla obilna kiša. Sljedeća na redu mu je žetva kukuruza na 170 hektara.

I u ostalim dijelovima Britanije prinosi zadovoljavajući

Na zapadu Berkshira u Engleskoj, poljoprivrednik Colin Rayner također je žetvu obavio nešto ranije nego što je to uobičajeno. Na 27 hektara uzgaja pšenicu Graham koja je ove godine također oborila desetogodišnji rekord od 10 t/ha. 

"Iako je pšenična slama još malo zelena jako sam zadovoljan ovogodišnjim usjevima s obzirom na vremenske prilike i vrijeme kada smo započeli sa žetvom. Početni uzorak uzet iz prikolice imao je specifičnu težinu od 79,6 kg/hl i 12,5% bjelančevina“, kaže Rayner za Farmers weekly.

Još se jedan ratar može pohvaliti dobrim urodom. Charles Leadbetter iz Cambridgeshireu također iz Engleske svoj kombajn je uposlio tjedan dana ranije u odnosu na prošlu godinu. 

Sušno vrijeme naštetilo prinosima pšenice u Njemačkoj, a Francuzi očekuju pad od čak 21%

"Prinosi sorte Zyatt trenutno su oko 8,3 t/ha što je jako dobro. Mislio sam da će biti puno gore, nekih 7t/ha ako i toliko. Međutim ispod su desetogodišnjeg prosjeka farme od oko 10 t/ha. Ovogodišnji imaju 75 kg/hl, proteina 13% i vlage 14,5%“, priznaje Charles.

Ječam i uljana repica podbacili

Također, žetva uljane repice i ječma već je u tijeku u dijelovima južne i zapadne Engleske, no prema brojnim komentarima proizvođača, urod je razočaravajuć.

"Nadali smo se bolje, ali trenutno ječam ne daje baš dobre rezultate, blizu 7,4 t/ha. Specifična težina negdje je oko 56 kg/hl dok su neke sorte uspjele postići i 72 kg/hl. Stvarno sve jako varira i ovisi koliko je tlo zadržavalo vodu i kako je sjetva napravljena“, otkriva John Collins, vlasnik trgovine žitarica u Cannington Grain.

Jakopović: Moramo pronaći model kojim ćemo zadržati domaću proizvodnju uljane repice

Ni uljana repica nije se pokazala sjajnom. "Neki usjevi su bili ugodno iznenađujući, a drugi su urodili slabo, oko 2,5 t / ha“, kaže Izzie Lawrence, poljoprivrednica i trgovkinja iz Wiltshirea.

No, priznaje kako je za razliku od drugih krajeva, ječam ovdje pokazao jako dobre rezultate. "Kreće se negdje oko 10-11 t/ha što je sasvim dobro, nadali smo se puno gorem scenariju. "Ono što je stiglo u trgovinu bilo je stvarno kvalitetno i brzo se prodalo", ističe.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Prinosi Vlaga Sjetva Ječam Uljana repica Velika Britanija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.