Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guinnessov rekord
  • 13.07.2020. 15:00

Oboren svjetski rekord u prinosu pšenice s nevjerojatnih 17,398 t/ha

Novozelandski poljoprivrednik Eric Watson oborio je Guinnessov svjetski rekord u prinosu pšenice već drugi puta. Prvi njegov rekordan prinos iznosio je 16,791 t/ha, a ove godine je sam sebe pobijedio za gotovo 600 kg/ha.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 13.529
  • 1.821
  • 0

Eric Watson, poljoprivrednik iz Ashburtona, grada smještenog na istočnoj obali Novog Zelanda je već drugi puta oborio Guinnessov svjetski rekord najvišeg prinosa pšenice! Ove je sezone prešao svoj dosadašnji rekordni usjev iz 2017. godine koji je iznosio 16,791 t/ha.

U prosjeku navodnjavani usjevi pšenice na Novom Zelandu daju oko 12 t/ha, a Watson je postigao zapanjujući rezultat s prinosom od čak 17,398 t/ha.

Hula opet oborio rekord s preko 36 t/ha kukuruza!

Njegov najnoviji uspjeh je rezultat pokušaja uzgoja novih kultivara, prelaska na tekući dušik i redovnijeg praćenja zdravlja biljaka. "Vrlo smo ponosni što smo postigli takav rezultat. Guinnessov svjetski rekord lijepo je priznanje za naš naporan rad i inovacije koje smo uveli u proizvodnju", kaže Watson za fwi.co.uk . "Nakon što su nas oduševili rekordni rezultati u 2017. godini, otkrili smo na koji način poboljšati proizvodnju i postići još veći prinos", dodao je.

Pobijedio sam sebe za gotovo 600 kg/ha

"Zadovoljni smo zbog visokih prinosa pšenice koju možemo uzgajati na našem gospodarstvu ako vidimo da se oni iz godine u godinu povećavaju za 100 do 200 kg/ha. No, prešao sam svoj posljednji rekordan usjev za gotovo 600 kg/ha što je nadmašilo čak i moja očekivanja", zaključio je Watson.

Kako je JCB-ov traktor Fastrac srušio svjetski rekord jurivši 217 km/h?

Pšenica koja se upisala u Guinnessovu knjigu je sorte Kerrin, tvrtke KWS. Posijana je u travnju 2019. godine, a ovršena 17. veljače 2020. godine. Ovaj je ratar surađivao s agronomima iz tvrtke Bayer Crop Science koji su mu davali savjete o agronomiji i sredstvima za zaštitu bilja u cilju postignuća vrhunskih prinosa.


Tagovi

Eric Watson Svjetski rekord Prinos pšenice Guinnessov rekord Novi Zeland


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]