Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.07.2020. 18:00
  • Njemačka

Sušno vrijeme naštetilo prinosima pšenice u Njemačkoj, a Francuzi očekuju pad od čak 21%

Iako je obilna kiša koja je pala u skoro cijeloj Njemačkoj doneke spasila urod, iz Udruge zemljoradnika predviđaju pad proizvodnje za 2,6%. Također, i Francuska se priprema za drastičan pad od 21%.

Foto: JumpStory
  • 1.100
  • 85
  • 0

Prema zadnjim podacima, Njemački prinosi pšenice za 2020. godinu bit će smanjeni za 2,6% i iznosit će 22,46 milijuna tona. Situacija je mogla biti i puno gora, ali obilna kiša koja je pala u zadnjoj fazi rasta poboljšala je očekivanja, tvrde iz ondašnje Udruge zemljoradnika.

Također, kiša je u skoro svim dijelovima zemlje spasila i urod uljane repice čiji se prinosi predviđaju na 3,21 milijuna tona što je povećanje od 13,7% u odnosu na prošlu godinu. 

Žetva ječma nažalost prekinuta

No, problem predstavlja žetva ozimog ječma, a u nekim dijelovima i repice te je zbog obilne kiše morala biti prekinuta. 

Oboren svjetski rekord u prinosu pšenice s nevjerojatnih 17,398 t/ha

Prema zadnjim predviđanjima, usjev ozimog ječma, koji se uglavnom koristi za stočnu hranu, past će za 5,3% na 9,24 milijuna tona, dok će se prinosi jarog koji se koristi u proizvodnji piva i slada povećati za 7,4% i iznositi 1,96 milijuna tona. 

Što se tiče kukuruza, on će se povećati za 19,8% na 4,38 milijuna tona, a razlog tome je povećan broj zasijanih površina, navode iz Udruge. 

U Francuskoj pad za 21%?

Francusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako će prinosi pšenice u zemlji pasti za gotovo 21%, a kao glavni razlog navode dugotrajnu proljetnu sušu i onda obilnu kišu koja je u jednu ruku naštetila usjevima. 

Ako se takav scenarij uistinu i dogodi, zabilježili bi se drugi najmanji prinosi od 2004. godine, iznosivši 12,4% ispod prosjeka u posljednjih pet godina, tvrde u izvješću. 

Žetva u punom jeku, otkupna cijene pšenice od 0,90 kn/kg?

Što se tiče ostalih žitarica, za ječam je predviđen urod od 12,33 milijuna tona što je pad od 10,3% u odnosu na prošlu godinu, a uljana repica procijenjena je na 3,37 milijuna tona i također bilježi pad od 3,7% u odnosu na sezonu prije.


Tagovi

Uzgoj pšenice Prinosi Kiša Uzgoj ječma Uzgoj uljane repice Uzgoj kukuruza Njemačka Francuska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]