Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva 2020
  • 09.07.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Žetva u punom jeku, otkupna cijene pšenice od 0,90 kn/kg?

Ove godine bi, ako se zadrže povoljne vremenske prilike, ratari na istoku Hrvatske mogli imati jednu od boljih žetvi, procjenjuju u HGK, Županijskoj komori Osijek. 

Foto: Vedran Stapić
  • 3.059
  • 339
  • 0

Žetva ozimih kultura - pšenice, ječma i uljane repice - na slavonskim i baranjskim poljima je u punom jeku i mogla bi završiti u idućih desetak dana, a prinos pšenice mogao bi biti znatno viši nego lani, dok se njena otkupna cijena kreće od 90 lipa do 1,20 kuna po kilogramu, priopćeno je u srijedu iz HGK - Županijske komore Osijek.

Na približno polovici do sada požnjevenih površina pod pšenicom u Osječko-baranjskoj županiji urod pšenice kreće od 6,5 tona po hektaru do čak 10,5 tona po hektaru na poljima velikih poljoprivrednih tvrtki, navode iz županijske komore.

"Prema dosadašnjim pokazateljima, očekuje se da bi prosječan urod pšenice po hektaru na području županije mogao biti za desetak posto viši u odnosu na 2019. godinu", ističe se u priopćenju. 

Prošle je godine u Hrvatskoj prosječan prinos po hektaru bio 5,6 tona pšenice, dok je u Osječko-baranjskoj županiji on bio viši, 6,2 tone po hektaru. "Ove godine bi, ako se zadrže povoljne vremenske prilike, ratari na istoku Hrvatske mogli imati jednu od boljih žetvi", procjenjuju u županijskoj komori. 

Slijedi nam solidna žetva pšenice, ali kolika će joj biti cijena?

Kako navode, otkupne cijene pšenice kreću se od 0,90 do 1,20 kuna za kilogram, što ovisi o njezinoj kvaliteti.

Naime, prema Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice, po kvalitativnim parametrima - hektolitarskoj masi, udjelu proteina, vlage i primjesa - postoji pet kategorija pšenice, od premium, do 4. kategorije.

Prošle je jeseni pšenica u Hrvatskoj zasijana na 138 tisuća hektara, od čega u Osječko-baranjskoj županiji na 45 tisuća hektara.

Pri samom kraju u Osječko-baranjskoj županiji je i žetva ječma, a zabilježeni su prinosi od četiri do devet tona po hektaru te se očekuje prosječan urod ječma od šest tona po hektaru, što je za oko pola tone po hektaru veći prinos nego prošlogodišnji.

Prinos uljane repice 10 posto manji 

S obzirom na proizvodna očekivanja zbog nedostatka vlage ovoga proljeća, većina proizvođača je zadovoljna urodom ječma, ističu iz osječke komore. Kako navode, otkupne cijene ječma za stočnu hranu kreću se od 85 do 95 lipa po kilogramu, dok će cijena pivarskog ječma biti viša.

U cijeloj Hrvatskoj ječmom je bilo zasijano 57 tisuća hektara, a uljanom repicom 38 tisuća hektara. Urod uljane repice, čija je žetva također pri završetku, ove će godine biti niži nego lani, ističu iz Županijske komore Osijek. 

Na poljima Osječko-baranjske županije lanjski je prosječan prinos uljane repice bio tri tone po hektaru, dok bi ove godine mogao biti deset posto manji.

"Prema dosadašnjim podacima većine proizvođača, prinosi se kreću od 1,5 do najviše 3,5 tona po hektaru. Otkupna cijena uljane repice je od 2,45 do 2,55 kuna po kilogramu", ističu iz Županijske komore Osijek.

Očekuje se da bi žetva ozimih kultura na istoku Hrvatske mogla biti završena u idućih desetak dana, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Žetva Otkupna cijena Žetva pšenice Žetva ječma Žetva uljane repice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]