Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dulum zemlje
  • 28.01.2023. 10:30
  • Brodsko-posavska, Vrpolje

U petoj epizodi Duluma zemlje Zvonimir Kalić i njegova polja industrijske konoplje

Ovaj mladi poljoprivrednik kaže da prljati ruke zemljom, raditi poljoprivredu nije sramota. To je ponos. Nema ništa ljepšeg nego kada vidiš što si svojim rukama stvorio, poručuje.

Foto: Dulum zemlje
  • 3.010
  • 148
  • 0

Zvonimir Kalić s obitelji živi i radi u Vrpolju gdje zadnjih devet godina uzgaja industrijsku konoplju, biljku koja, kako sam kaže, nije uobičajena i možda najlogičniji izbor kada se odlučiš za rad u poljoprivredi u Slavoniji.

No, Kalići su imali snažan motiv i želju živjeti u svojoj domovini, na svojoj zemlji te na njoj stvoriti nešto od čega će imati korist oni sami, ali i zajednica u kojoj žive.

U petoj epizodi dokumentarnog serijala "Dulum zemlje", koju i sljedećeg ponedjeljka, 30. siječnja, možete gledati na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT 1), u 20:15 sati, upoznajemo ovog mladog poljoprivrednika i njegove roditelje Zvjezdanu i Zdravka koji su zajedničkim trudom, odricanjima, učenjem i podjelom odgovornosti doveli svoje gospodarstvo do toga da danas osim što uzgajaju konoplju, od nje proizvode i vlastite proizvode te zapošljavaju svoje sumještane.

Kalić: Poljoprivreda je ponos

"Imali smo našeg didu zbog kojeg danas na našoj zemlji raste industrijska konoplja. Dide više nema, ali moja majka, koja je motor obitelji, moj otac operativac i moja teta Jasna, mamina desna ruka i ja nastavljamo put koji se za nas pokazao ispravnim", izjavio je Zvonimir.

Zvonimir Kalić: Proizvodnja industrijske konoplje može biti uspješna, dokazat ću to

Kaže da prljati ruke zemljom, raditi poljoprivredu nije sramota. "To je ponos. Nema ništa ljepšeg nego kada vidiš što si svojim rukama stvorio", istaknuo je.

Nada se da ćemo svojim primjerom i drugima koji se možda pitaju bi li trebali, hoće li moći pokrenuti svoju poljoprivrednu priču, pokazati da se može i da se treba, ako se osjeća da je to taj put. "Sve će se posložiti da bude najbolje za vas, samo krenite i slušajte se, učite, radite i uspjeh će doći", poručuje.

Uskoro posljednja epizoda

U posljednjoj epizodi ove sezone Dulum zemlje vas vodi u središte Istre, u selo Ipši, gdje idemo Ipšama - obitelji koja će nam pokazati što s grožđem i maslinama i kako to činiti vrhunski. 

Autori su Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić, a producentica Tamara Babun.

Pogledajte trailer za petu epizodu:


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Tagovi

Zvonimir Kalić Dulum zemlje HRT Industrijska konoplja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?