Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 18.06.2019. 15:00

Zvonimir Kalić u Bruxellesu: Uzgoj industrijske konoplje je borba na vlastitoj zemlji

Dvodnevni posjet Bruxellesu koji je za deset najboljih mladih hrvatskih poljoprivrednika osigurala zastupnica Petir započet je posjetom Europskom parlamentu gdje je održana konferencija o mladim poljoprivrednicima i budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 718
  • 43
  • 0

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić, zajedno s finalistima ovogodišnjeg izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, kojega kao ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, nalaze se u nagradnom posjetu Bruxellesu, stoji u priopćenju njezina ureda. 

Zvonimir Kalić: Industrijska konoplja za ostanak u Hrvatskoj

Dvodnevni posjet Bruxellesu koji je za deset najboljih mladih hrvatskih poljoprivrednika osigurala zastupnica Petir započet je posjetom Europskom parlamentu gdje je održana konferencija o mladim poljoprivrednicima i budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Zastupnica Petir upoznala je sve prisutne s finalistima hrvatskog dijela natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika, a pobjednik Zvonimir Kalić predstavio je svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i projekt koji je dvostruko nagrađen na ovogodišnjem natjecanju - od strane stručnog ocjenjivačkog suda, ali i od strane čitatelja Jutarnjeg lista, medijskog pokrovitelja ovog projekta.

Kalić je istaknuo kako je njegovoj obitelji, koja se bavi ekološkim uzgojem industrijske konoplje, cilj prikazati kompletnu iskoristivost te biljke i blagodati koje ona pruža - njezinu nutritivnu vrijednost, inovacije u finalnim proizvodima, iskoristivost stabljike u raznim industrijama poput prehrambene, automobilske, tekstilne, građevinske...

Zvonimir Kalić: Proizvodnja industrijske konoplje može biti uspješna, dokazat ću to

Proizvodnjom konoplje počeli su se baviti kada je Zvonimirov djed obolio od zloćudnog tumora na mozgu. Djed je Zvonimiru ostavio imanje kojega je, zajedno s obitelji, odlučio oplemeniti novom proizvodnjom. "To je ujedno bio naš ostanak u Hrvatskoj, borba na vlastitoj zemlji, borba za svoju obitelj i sebe, borba za ljude u našem okruženju, borba za bolji i pristojniji život na selu, borba za Slavoniju", ističe najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik.

Petir: U novom ZPP-u prepoznata je važnost generacijske obnove

Nova reforma ZPP-a koja je već usvojena na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zajedno sa stotinjak amandmana koje je uložila Petir, a kojima štiti interese Hrvatske i hrvatskih poljoprivrednika, trebala bi biti usvojena i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u narednim mjesecima. Kako ističe europarlamentarka, novi prijedlog donosi pozitivne promjene za mlade poljoprivrednike, a maksimalni iznos potpora namijenjen mladim poljoprivrednicima za osnivanje poljoprivrednog gospodarstva povećava se s dosadašnjih 50 na 100 tisuća eura.

"Na mladim generacijama poljoprivrednika je budućnost hrvatske i europske poljoprivrede i ruralnog prostora. Zato je i u novom ZPP-u prepoznata važnost generacijske obnove što je Europski parlament posebno naglasio tijekom rada na novom zakonodavnom paketu reforme ZPP-a", rekla je Petir dodajući kako je ponosna na Kalića i hrvatske mlade poljoprivrednike koji u poljoprivredu unose kreativne ideje i inovativne koncepte te na kojima se vidi da poljoprivredu žive te da se poljoprivrednom proizvodnjom bave iz ljubavi vodeći pri tome brigu i o okolišu.

Jesu li prijedlozi novog ZPP-a trebali biti ambiciozniji?

Na konferenciji su govorile i Alessia Musumarra, glavna tajnica Europskog vijeća mladih poljoprivrednika te Ksenija Simović ispred COPA-COGECA, najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača. Govoreći o promjenama koje bi mladim poljoprivrednicima trebala donijeti nova Zajednička poljoprivredna politika, Alessia Musumarra iz CEJA-e ističe kako su prijedlozi trebali biti još ambiciozniji.

Dvodnevni posjet Bruxellesu je za deset najboljih mladih hrvatskih poljoprivrednika osigurala zastupnica Petir

"Poseban cilj za podupiranje generacijske obnove jest dobar, ali samo postojanje cilja ne garantira i da će on biti ispunjen", ističe Musumarra. Pohvalivši suradnju sa zastupnicom Petir koja je u tijeku rasprave o reformi ZPP-a poduprla ambicioznije prijedloge CEJE, Musumarra je rekla kako se glas mladih poljoprivrednika nažalost još uvijek ne čuje dovoljno među donositeljima odluka, ali CEJA već 60 godina pokušava učiniti sve kako bi se uvjeti života za mlade u ruralnim područjima poboljšali. CEJA danas predstavlja 2 milijuna mladih poljoprivrednika iz 22 zemlje, podsjećaju u priopćenju iz ureda Marijane Petir. 

COPA-COGECA nedavno ustanovila zaseban sektor za konoplju

Referirajući se na natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, Musumarra je rekla kako su "projekti hrvatskih mladih poljoprivrednika inspiracija ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europsku uniju".

Simović je ispred COPA-COGECA čestitala Zvonimiru Kaliću, ali i svim sudionicima natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika te je ujedno zahvalila zastupnici Petir na njezinu doprinosu razvoju europske poljoprivrede, posebice se dotičući njezina rada na poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima na kojemu je Petir dosta surađivala sa ženskim odborom COPA-e, kao i rada na regulativi za borbu protiv nepoštenih trgovačkih praksi. 

Referirajući se na Kalićev projekt, Simović je rekla kako je i COPA-COGECA nedavno ustanovila zaseban sektor za konoplju upravo zbog potencijala kojega taj sektor poljoprivrede ima. Također je istaknula kako mladi poljoprivrednici i generacijska obnova moraju biti u središtu Zajedničke poljoprivredne politike.

Mladi poljoprivrednici tijekom svog dvodnevnog posjeta Bruxellesu upoznat će se s funkcioniranjem europskih institucija te s radom zastupnice Marijane Petir.


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Tagovi

Europski parlament Najbolji hrvatski poljoprivrednici Zvonimir Kalić Marijana Petir Alessia Musumarra Ksenija Simović COPA-COGECA CEJA Industrijska konoplja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo