Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez oranja
  • 22.12.2018. 09:00

Thomas: No till je remek djelo poljoprivrede

Frédéric Thomas, svjetski poznati poljoprivrednik iz Francuske, otkrio je svoja iskustva s no till konceptom obrade zemljišta i sjetve.

Foto: Pixabay/mhoejte YouTube/PrintScreen
  • 1.918
  • 85
  • 1

Frédéric Thomas, poljoprivrednik iz Francuske, svjetski je poznat kada je riječ o pokrovnim usjevima, odnosno no till tehnologiji uzgoja usjeva. Kako kaže, živimo u uzbudljivom vremenu, kada imamo puno znanja, posebno kada je riječ o utjecaju konvencionalne poljoprivrede - erozija tla, nedostatak organskih tvari, utjecaj na živi svijet u zemlji. Kako kaže - to nije rješenje.

"Mnogi poljoprivrednici u Francuskoj, posebno oni koji imaju siromašna zemljišta, okreću se no till konceptu, koji su preuzeli iz iskustava iz Amerike i Australije, a potom i prilagodili europskom tlu, klimi, kao i društveno ekonomskim prilikama. Mnogi se bave i ekološkom proizvodnjom, ali ona ne može doprinijeti očuvanju zemljišta, koliko smanjenju upotrebe pesticida", kaže u intervjuu za DrAgro Tomas.

Koncept bez oranja svoje korijene ima u Južnoj Americi

No till kao remek djelo poljoprivrede

Kako dodaje, da bismo ovu "zelenu revoluciju" primijenili, potreban je stav i promocija ovakvog načina obrade zemljišta i sjetve usjeva. To se posebno odnosi na ukazivanje na značaj, kada je riječ o zaštiti životne sredine. Također, potrebno je razuvjeriti one poljoprivrednike, koji smatraju da nemaju agro-ekonomsku korist od no till kocepta.

Bez mehaničke obrade zemljišta već 27 godina uspješno sije soju i kukuruz

"Pokrovni usjevi su ključ ovog sustava, a kako se više upoznajate s njim, shvaćate kakvo je to remek djelo. Zbog toga moramo ići naprijed, usavršavati se i istraživati. Pokrovni usjevi su investicija, koja zemljište čini boljim i omogućuje da no till operacije budu uspješne. Tada dolazi do ušteda, kao i boljeg upravljanja vodom i korovima, a potom se ostvaruje i profit", ističe Tomas.

Francuska buduće tržište no till opreme

Kada je riječ o strojevima za ovaj način obrade zemljišta i sjetve usjeva, njih nema dovoljno u Europi, jer nisu velike potrebe. Kada bi se situacija promijenila, to bi pokrenulo i tržište. Ipak, postoje male tvrtke, primjerice u Engleskoj, koje proizvode nešto od potrebne opreme. Većina opreme se uvozi iz Južne Amerike. Francuska je puno učinila na prilagođavanju ovih strojeva europskim uvjetima, pa se smatra budućim europskim tržištem, a uz nju se nalazi i Švicarska. 

Pogledajte cijeli intervju u prilogu:


Tagovi

Frédéric Thomas Francuska No till Pokrovni usjevi Bez oranja


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]