Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici kukuruza
  • 11.05.2018. 16:30

Sovice pozemljuše prijete kukuruzu

Zadnjih dana bilježi se pojava sovica pozemljuša na kukuruzu. Kako ih suzbiti?

Foto: Pixabay/rycky21
  • 6.749
  • 361
  • 0

Toplo proljeće u ovoj godini pogodovalo je pojavi štetnika na kukuruzu. Na nekim parcelama bilo je šteta od buhača i od pipa no kukuruz te napade najčešće prebrodi bez većih štete, osobito ako ima povoljne uvjete za rast i razvoj.

Zadnjih dana bilježi se pojava sovica pozemljuša (Agrotis sp. i Euxoa sp.). Poljoprivrednici bi obavezno trebali vršiti preglede svojih parcela na prisustvo ovog štetnika. Sovica pozemljuša može nanijeti velike štete podgrizajući biljke kukuruza koje uvenu tako da može doći do pojave slabijeg sklopa.

Radi se o gusjenici zemljane boje koja se na dodir sklupča. Kod pregleda za dana, gusjenice treba tražiti u blizini napadnute biljke u zemlji. 

Suzbijanje je potrebno provoditi ako se nađe 0,5-2 gusjenice na 1m². Dozvolu za suzbijanje sovica pozemljuša na kukuruzu imaju insekticidi: Fastac 10 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor super, Nufos, Force 20 SC. Tretiranje obavljati predvečer ili rano ujutro kada gusjenice izlaze na površinu.

Autorica: Jadranka Berić, dipl. ing. zaštite bilja


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Štenici Sovica pozemljuša


Partner