Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj repe
  • 05.05.2023. 15:00

Šećerna repa se neće moći uzgajati u mnogim područjima Europe?

Poljoprivrednicima su hitno potrebne učinkovite, primjenjive i pristupačne alternative proizvodima za zaštitu bilja, inače će se opskrbni lanci raspasti te u konačnici dovesti do nestanka domaće proizvodnje, upozoravaju uzgajivači

Foto: Depositphotos/emjaysmith
  • 1.384
  • 146
  • 0

Uzgajivači šećerne repe u Europskoj uniji su zbog planiranog smanjenja upotrebe pesticida pod sve većim pritiskom. Na ovakvu situaciju upozoravaju u Međunarodnoj konfederaciji europskih proizvođača šećerne repe (CIBE) i Europskoj udruzi proizvođača šećera (CEFS) koji su proteklog tjedna u Parlamentu raspravljali o prijedlogu Komisije za reviziju Uredbe o održivoj uporabi proizvoda za zaštitu bilja (SUR). 

Ratari Bernard von Wullerstorff i Guillaume Gandon, iz Belgije i Francuske, upoznali su euparlamentarce s provedbom i izazovima integriranog upravljanja štetnicima (IPM). Uslijedila je rasprava za okruglim stolom s Markusom Schoberom, direktorom Austrijske udruge uzgajivača šećerne repe, i Maxom Schulmanom, poljoprivrednikom i potpredsjednikom Radne skupine za sjemenarstvo u Copa-Cogeca.

Pozvali su kreatore politika da realno sagledaju posljedice koje bi trenutni prijedlog SUR-a imao na poljoprivredu EU-a, a posebno na proizvodnju šećera od ove ratarske kulture. 

Ovisnost o uvozu iz trećih zemalja

"Planovi smanjenja predloženi od strane Komisije imali bi značajan negativan učinak na domaću poljoprivredu, posebno na usjeve poput šećerne repe, jer bi doveli do premještanja proizvodnje u treće zemlje", složio se zastupnik Parlamentu Alexander Bernhuber dodajući da bi ovaj potez učinio EU sve više ovisnom o uvozu šećera iz inozemstva, što je zabrinjavajuće. 

"Pozivamo Europsku komisiju da usvoji održiviju prehrambenu politiku. Očuvanje prehrambene sigurnosti u EU mora postati prioritet u zakonodavstvu EU", poručio je.

EU previše ovisi o uvozu: Mora postati samodostatna u proizvodnji hrane

"Mi ne zagovaramo status quo - okoliš je važan za sve i treba ga zaštititi. Međutim, poljoprivrednici moraju biti u mogućnosti financijski preživjeti ovu tranziciju. Smanjenje prinosa predviđeno provedbom ciljeva SUR-a smanjit će zaradu poljoprivrednika i dovesti do prestanka poslovanja", naglasio je von Wullerstorff iz Belgije. 

Sve manji uzgoj u Francuskoj

Da smanjenje dostupnih sredstava za zaštitu bilja uništava ovu proizvodnju, istaknuo je Gandon iz Francuske. Kaže da su posljedice već vidljive jer je 10 posto tamošnjih ratara ove godine odlučilo prestati uzgajati repu, posebice zbog nedostatka dostupnih neonikotinoida.

Poljoprivrednicima su hitno potrebne učinkovite, primjenjive i pristupačne alternative proizvodima za zaštitu bilja, inače će se opskrbni lanci raspasti te u konačnici dovesti do nestanka domaće proizvodnje. "Potrebno je vrijeme da se prilagodimo novim tehnikama, na primjer biološkim alternativama", poručio je Schulman. 

Markus Schöberl, direktor Austrijske udruge uzgajivača šećerne repe, upozorio je da će ovaj uzgoj postati neizvediv u mnogim područjima u Europi ako se zabrane pojedine aktivne tvari. "Komisija se mora odlučiti za poljoprivrednu politiku koja omogućava sigurnost opskrbe za europsko stanovništvo i omogućuje održivu proizvodnju domaćih prehrambenih proizvoda", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Uzgoj šećerne repe Manje površine IPM Zabrana pesticida Neonikotinoidi Uzgoj u Francuskoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]