Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra praksa
  • 03.03.2023. 15:00

Umjesto pesticida: Objavljena baza podataka za integrirano upravljanje štetnicima

U objavljenoj bazi podataka je 1.300 primjera dobrih praksi, tehnika i tehnologija uzgoja

Foto: Depositphoto/svehlik
  • 293
  • 70
  • 0

Kako bi se očuvala sigurnost hrane i održiv prihod poljoprivrednicima za njihovu proizvodnju, potrebno je suzbijati biljne štetnike. To treba učiniti uz minimalne rizike za ljude i okoliš zbog čega se u Europskoj uniji nastoji koristiti metode za integrirano upravljanje štetnicima(IPM). To znači korištenje prirodnih metoda, kada je to moguće, a kemijske pesticide, kao krajnje sredstvo.

Objavljena je i baza podataka koja predstavlja pregled trenutno dostupnih IPM. 

Primjeri dobre prakse

Uključuje oko 1.300 primjera dobrih praksi, tehnika i tehnologija kroz osam IPM principa uspostavljenih na međunarodnoj i razini EU. Obuhvaćeni su:

  • korištenje plodoreda 
  • uravnotežena gnojidba
  • praćenje štetnih organizama
  • ciljana i smanjena primjena
  • davanje prednosti nekemijskim metodama suzbijanja. 
1342 primjera dobre prakse (Izvor: EK)

Predstavljene su i 273 smjernice specifične za usjeve koje su razvile nacionalna tijela država članica i javna tijela za implementaciju IPM zahtjeva prema Direktivi o održivoj upotrebi pesticida. 

Baza podataka s trenutno dostupnim metodama za IPM dostupna je na ovom linku.

Cilj je inspirirati nacionalne vlasti i druge dionike da razviju i implementiraju ovakve pristupe nakon što ih prilagode lokalnim/regionalnim farmama i agroklimatskim uvjetima. Redovno će se ažurirati dodatnim praksama.

Sedam primjera za žitarice i proteinske usjeve u Hrvatskoj

Kombinacija s drugim ciljevima

Smanjenje upotrebe pesticida često najbolje funkcionira kada se kombinira s drugim ciljevima, napominje se u priopćenju. Glavna prepreka je neadekvatan broj održivih i pristupačnih alternativa konvencionalnim praksama.

Svjetski dan svijesti o štetnicima: Bit će zabranjeno suzbijati ih kemijskim sredstvima?

Novi ZPP uključuje nekoliko instrumenata za poljoprivrednike u njihovim naporima da smanje upotrebu sredstava za koja se smatra da su štetna. Eko sheme u okviru prvog stupa osiguravaju predviđeni proračun od najmanje 48,5 milijardi eura za ekološke i klimatske prakse, uključujući smanjenje pesticida i ekološku poljoprivredu. Obaveze upravljanja u okviru drugog stupa dolaze s predviđenim proračunom EU od najmanje 21,14 milijardi eura. On može podržati ulaganja u preciznu poljoprivredu koja doprinosi smanjenju kemijskih sredstava budući da se do 2030. želi smanjiti njihova upotreba za 50 posto, a govori se i o smanjenju od 80 posto


Tagovi

Evropska komisija Manja upotreba pesticida Umjesto pesticida Upravljanje štetočinama Suzbijanje štetočina IPM metode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.