Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 19.02.2023. 15:00

Pesticidi u EU: Žele ih smanjiti do 80 posto i oporezivati

Što donose nove inicijative u Europskom parlamentu? Kako će se namiriti značajni troškovi do kojih bi moglo doći ako se usvoje?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 648
  • 70
  • 0

U Europskom parlamentu pojavile su se dvije inicijative koje se odnose na oporezivanja pesticida i dodatno smanjenje njihove upotrebe do 2030. godine, piše Euractiv

Smanjenje do 80 posto

Austrijska zastupnica Zelenih i izvjestiteljica Parlamenta za upotrebu pesticida, Sarah Wiener je u svom izvješću pozvala na povećanje cilja smanjenja s dosadašnjih 50 na 80 posto upotrebe proizvoda u zaštiti bilja. To bi uključilo one za koje se smatra da su kancerogeni, neurotoksični ili toksični za reprodukciju. Time bi se zakonodavstvo približilo zahtjevima nedavne građanske inicijative "Spasimo pčele i poljoprivrednike" koja je pokretač i ove najnovije.

Među državama članicama sporna je predložena potpuna zabrana kemijskih pesticida u "osjetljivim" područjima. Nacrt izvješća zauzima pomirljiviji stav i predlaže da se isključe područja koja su zaštićena iz razloga koji nisu povezani s upotrebom pesticida, kao što je očuvanje povijesnih spomenika ili ljepota krajolika.

Europska komisija je izrazila mišljenje da bi troškovi za implementaciju novih pravila i potporu poljoprivrednicima u tranziciji trebali biti pokriveni već postojećim sredstvima iz ZPP-a. Države članice su upozorile da to neće biti dovoljno i da će biti teško prenamijeniti sredstva nakon što je novi ZPP već stupio na snagu početkom ove godine.

Porez na upotrebu 

Wiener je predložila i da se uvede oporezivanje upotrebe pesticida. Prikupljena sredstva bi se utrošila za financiranje integralnog upravljanja štetnicima, odnosno za financiranje održivih alternativa, a što predvodi planove EU za smanjenje upotrebe i rizika sredstava za zaštitu bilja.

Francuska ograničila upotrebu S-metolaklora. Očekuje se zabrana na europskoj razini?

I ona je napomenula da će obavezno smanjenje upotrebe i rizika od pesticida biti povezano sa značajnim troškovima i administrativnim opterećenjem za članice, uključujući potporu za poljoprivrednike, obuku i plaćanje savjetnika. 

Problem je što trenutna shema EU potpora za poljoprivredu ne dozvoljava isplatu sredstava kada su u pitanju obavezni zahtjevi kao što su oni postavljeni u predloženim novim pravilima EU o pesticidima namijenjenim integriranom upravljanju štetnicima (IPM). Komisija je u srpnju predložila izmjenu ZPP-a bez presedana kako bi financiranje IPM-a postalo dio rashoda na pet godina.

Očekuje se da će izvješće pretrpjeti izmjene. Parlament će morati ući u pregovore s ministrima EU koji su zatražili daljnju procjenu.


Tagovi

Sarah Wiener Porez na pesticide Smanjenje upotrebe Zabrana pesticida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]