Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasimo pčele
  • 13.10.2022. 07:30

Potpuna zabrana sintetičkih pesticida dolazi na dnevni red u EU?

Inicijativa "Spasimo pčele i poljoprivrednike" poziva na postupno ukidanje pesticida, oko 80 posto, do 2030. i potpunu zabranu do 2035. godine

Foto: Depositphotos/hraska
  • 1.679
  • 61
  • 0

Europska građanska inicijativa, koja poziva na potpuno ukidanje sintetičkih pesticida do 2035. godine, uspjela je prikupiti milijun potpisa potrebnih da bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red Europske komisije i Parlamenta, objavio je Euractiv.

Inicijativa pod nazivom "Spasimo pčele i poljoprivrednike" poziva na postupno ukidanje pesticida, oko 80 posto, do 2030. i potpunu zabranu do 2035. godine. Osim toga, apelira na obnovu bioraznolikosti na poljoprivrednom zemljištu i davanje financijske podrške poljoprivrednicima u prelasku na agroekološke prakse.

Želja građana

Inicijativu podržava 200 organizacija, a s podrškom od preko milijun potpisa ispunila je uvjet pokretanja promjena u zakonodavstvu Europske unije. Dolazi u trenutku kada EU priprema novu obavezujuću uredbu za smanjenje korištenja kemijskih sredstava u zaštiti bilja.

"Ovaj uspjeh označava vrlo jasnu i snažnu želju građana EU da smanje upotrebu pesticida", navodi se u priopćenju Générations Futures.

Martin Dermine, glavni predstavnik ove inicijative i izvršni direktor PAN Europe, ovaj uspjeh naziva demokratskim signalom za donositelje odluka u EU i nacionalne institucije, da slušaju građane i odmaknu se od toksičnih kemijskih sredstava.

Izvršna vlast EU je u strategiji Od polja do stola, u poglavlju o hrani, najavila cilj smanjenja i reviziju okvira proizvoda ove vrste. Postavljena je ambicija da se do 2030. prepolovi njihova upotreba i rizik kojega predstavljaju.

Sastanak s EK

Zastupnik Zelenih EU Benoît Biteau je na twitteru napisao da će uskoro početi razgovori o smanjenju pesticida i da mu je drago što se europski građani uključuju u akciju.

Nisu svi zadovoljni ovim prijedlogom, a kao razlog navode strahove zbog sigurnosti hrane pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu.

U proteklih 10 godina ovo je sedma inicijativa koja je prešla granicu od milijun potpisa i druga posebno za pesticide. Nisu sve bile uspješne. U 2017. godini Stop Glyphosate, koji je pozvao na zabranu široko korištenog herbicida glifosata, uspješno je prikupio 1,07 milijuna važećih potpisa. Komisija je tada odlučila produžiti odobrenje za to sredstvo za još pet godina.

Organizatori "Spasimo pčele i poljoprivrednike" će se sastati s Komisijom i imaju pravo na saslušanje pred Europskim parlamentom. Komisija ima rok do 7. travnja 2023. za podnošenje službenog odgovora i predlaganje zakona te drugih mjera u okviru svog djelokruga ili pak da ne djeluje.


Tagovi

Inicijativa Spasimo pčele i poljoprivrednike Sintetički pesticidi Zabrana pesticida Martin Dermine Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]