Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena sigurnost
  • 01.05.2023. 18:00

EU previše ovisi o uvozu: Mora postati samodostatna u proizvodnji hrane

Potreban je strateški plan kako bi se osigurala dostupnost hrane, uključujući korištenje strateških zaliha. Dio ovog plana trebala bi biti Strategija EU za proteine i stočnu hranu

Foto: Depositphoto/alfribeiro
  • 380
  • 58
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta smatra da je Europskoj uniji potreban plan kako bi osigurala dostupnost hrane.

U nacrtu rezolucije "Osiguranje prehrambene sigurnosti i dugoročne otpornosti poljoprivrede EU-a", koju je Odbor usvojio s 39 glasova za, 8 protiv i 0 suzdržanih, zastupnici naglašavaju da su pandemija Covid-19 i sukob u Ukrajini razotkrili strukturne probleme u europskom poljoprivrednom sektoru. Pozvali su na jačanje prehrambene sigurnosti i autonomije EU.

Manja ovisnost o uvozu

Od Komisije se očekuje strateški plan kako bi se osigurala dostupnost hrane, uključujući korištenje strateških zaliha. Dio ovog plana trebala bi biti Strategija EU za proteine i stočnu hranu kako bi poljoprivrednici postali manje ovisni o uvozu iz trećih zemalja. Usvojene privremene mjere Unije za podršku poljoprivrednicima usvojene u svjetlu rata u Ukrajini, trebale bi se zadržati ako se sukob nastavi.

Nove tehnike i tehnologije 

Naglašeno je i kako je neophodno korištenje novih tehnika uzgoja koje usjeve čine otpornijima i smanjuju upotrebu sintetičkih gnojiva i pesticida.

Financijskim sredstvima treba podržati pristup malih poljoprivrednika digitalnim tehnologijama i preciznom upravljanju usjevima. Posebnim programom treba podržati modernizaciju objekata za navodnjavanje i promociju nove vodoprivredne infrastrukture.

Rasipanje hrane i reciprocitet u trgovini

U svijetu se baci jedna trećina hrane, upozorili su europarlamentarci i pozvali na kampanje protiv njezinog rasipanja, nacionalne programe prevencije i suradnju trgovačkih lanaca s bankama hrane.

Poručuju da treba ulagati u infrastrukturu za održiviji transport i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Upućen je poziv da se hrani i poljoprivrednim proizvodima dodijeli posebno poglavlje u trgovinskim sporazumima kako bi se zajamčio reciprocitet između europskih i proizvođača iz trećih zemalja.

Nacrt rezolucije će sada biti stavljen na plenarno glasanje, moguće tijekom sjednice od 12. do 15. lipnja.


Tagovi

Dostupnost hrane Hrana Prehrambena sigurnost Ovisnost o uvozu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo