Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podešavanje mehanizacije
  • 01.02.2022. 07:30

Rasipanje gnojiva mora biti ravnomjerno i ujednačeno - kako to postići?

Prije nego što krenete u polje, provjerite je li rasipač dobro podešen što ovisi od proizvođača i modela. U tome vam mogu pomoći i različite aplikacije

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.017
  • 153
  • 0

Visoke cijene gnojiva natjerat će mnoge poljoprivrednike, posebno ratare da smanje količinu koju će primijeniti. Pred nama je vrijeme prihrane ozimih usjeva i traže se načini uštede. Pravilnim izborom i postavljanjem rasipača mineralnih gnojiva koji osiguravaju ravnomjernu distribuciju po cijelom polju možemo značajno smanjiti količinu i sniziti troškove.

Njihovo neravnomjerno rasipanje, posebno dušičnih može se negativno odraziti na rast, razvoj, urod i kvalitetu usjeva. U takvim se slučajevima javljaju područja koja su previše ili nedovoljno pognojena što može doprinijeti smanjenju prinosa. Osim toga, sve ovo može doprinijeti zagađivanju okoliša.

Ravnomjerno i ujednačeno 

Suvremeni rasipači moraju ispuniti mnogobrojne zahtjeve i osigurati ravnomjerno rasipanje gnojiva po parceli. Kod prohoda preko usjeva ono mora biti jednako raspoređeno s obje strane traktorske linije. Dozvoljeno je maksimalno odstupanje od 10 posto.

Bez obzira na vrstu gnojiva (granulirana, kristalna ili praškasta) on mora raditi ujednačeno. Ne smije doći do zagušenja, nejednakog ispuštanja ili ispuštanja u "skokovima". Stroj mora biti podešen da podjednako dobro radi na velikim i malim parcelama. Mora biti lak za montiranje, odnosno povezivanje s traktorom, lak za rad te osigurati brzo punjenje i čišćenje.

Pravilnom prihranom ozimina do visokih prinosa

Najčešće se koriste nošeni centrifugalni rasipači koji mogu biti s različitim radnim tijelima: klatećom cijevi, jednim ili dva diska.

Testiranje uz pomoć posuda

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u laboratorijskim uvjetima ispituju ujednačenost kako bi na tržište pustili uređaje koji predstavljaju poboljšane verzije i donose novitete.

Ove će se godine izuzetno paziti na rasipanu količinu 

Dio proizvođača s isporučenim rasipačima dostavlja dodatnu opremu u vidu posebno podijeljenih posuda, a što će vam pomoći da obavite test rada na svom imanju. On se radi tako što posude postavljate na podjednakim udaljenostima od stalnih tragova i prođete s rasipačem u kojeg ste dodali gnojivo. Po završetku prohoda sadržaj iz posuda izvagati odvojeno. Dobiveni podaci će vam dati količinu i sliku distribucije na obje strane. Kada su podaci iz mjernih posuda približni, to nam govori da je sve dobro podešeno. Kod veće razlike potrebno ga je ponovo podesiti i učiniti test.

Podešavanje rasipača

Prije nego što krenete u polje, provjerite je li rasipač dobro podešen što ovisi od proizvođača i modela. Obično se radi o dva sustava: mijenja se položaj ispusnog otvora ili se podešava kut mehanizma.

Prilikom podešavanja obratite pažnju da uređaj morate nivelirati u položaj za prihranjivanje ili za klasičan rad.

Suvremena poljoprivredna mehanizacija je sve više digitalizirana. Danas postoje i besplatne aplikacije na mobilnim telefonima koje olakšavaju namještanje različitih modela i njihovo prilagođavanje vrsti gnojiva. Za povezivanje se koriste Wi-Fi ili Bluetooth.

Neke od njih su mySpreader od Amazona koji daje preporuke ovisno od modela rasipača, radne širine, vrste gnojiva i količine primjene. Tu je i njemački KUHN SpreadSet koji na osnovi fotografije rasutog na testnim posudama izračunava jednolikost posipanja.


Tagovi

Gnojidba Mineralno gnojivo Rasipač Podešavanje Upute


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.