Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna gnojiva
  • 17.01.2022. 12:00

Rasipači mineralnih hraniva: Ušteda izborom pravog

Obrađujete li veće površine ili možda koristite veće količine hraniva napravite računicu i onda razmislite o njihovoj uštedi i opravdanosti nabave novog rasipača. Dobar i dobro podešen rasipač štedi novac i pomaže u očuvanju životne sredine.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 970
  • 65
  • 0

Kada govorimo o primjeni mineralnih hraniva, naši poljoprivrednici još uvijek koriste terminologiju "bacam gnojivo", što bi svakako trebalo promijeniti. Razlog za to leži prije svega u drugačijem pristupu poljoprivredi. Treba poznavati potrebe uzgajane biljke prema hranivima i sadržaj hranjivih tvari na proizvodnim parcelama, što će se utvrditi analizom tla.

Pravilnom distribucijom, prema lokalnim potrebama, štedi se novac, energija uložena u proizvodnju hraniva, doprinosi se boljoj kvaliteti proizvoda i vodi se računa o zaštiti životne sredine. Za ovo je potrebno znanje, analize, mjerenja, dobra mehanizacija i njena pravilna primjena. Nikako ne smijemo smetnuti s uma da se ispiranjem tla ispiru i drugi produkti (hraniva, pesticidi i drugo) te unose u podzemne vodotokove odakle koristimo neophodnu vodu.

Centrifugalni rasipači s jednim ili dva diska

Za distribuciju hraniva koristimo različite uređaje. Prema mjestu deponiranja dijelimo ih na one za raspodjelu po cijeloj površini, u redove, sa sjetvom i međurednom kultivacijom, za unošenje na dubinu rada s dijelovima alata za rigolanje, za obradu u trake ili uz podrivanje. Centrifugalni rasipači s jednim ili dva diska, (nošeni ili vučeni), na kojima su dvije ili više lopatica, najviše su zastupljeni.

Centrifugalni rasipači s jednim ili dva diska, najviše su zastupljeni (foto: B. Ogrizović)

O kojim čimbenicima treba razmišljati kada koristimo ove rasipače:

  • hranivo, odnosno njegove karakteristike: oblik, tvrdoća, površina, prosječna veličina - promjer i specifična težina granule;
  • uvjeti sredine u kojima će se raditi: vjetar, relativna vlaga zraka, poravnanje terena i reljef - postojanje nagiba ili ne;
  • rukovoditelj - operater kojem se povjerava pravilno podešavanje rasipača, izbor brzine i režima rada;
  • rasipač od kojega ovise: način distribucije hraniva, izbor tipa preklapanja prohoda, mogućnosti prilagođavanja i dizajn - karakteristike (broj obrtaja mješača, broj obrtaja diskova, kut postavljanja i dužina lopatica, protok hraniva na diskove, mjesto istjecanja na disk, širina zahvata,...).

Od čega ovisi kvaliteta stroja?

Gotovo svi ovakvi strojevi imaju vrlo mali broj obrtaja mješača čime se ne oštećuje niti usitnjava hranivo. Položaj, veličina otvora i način regulacije otvora za njegovo istjecanje na diskove trebaju ispunjavati sve zahtjeve za održavanje zadane norme u distribuciji. Diskovi mogu biti pokretani mehanički ili hidraulično. Na suvremenima postoje i senzori za mjerenje nagiba, brzine vjetra, napunjenosti, i za automatsko održavanje poprečne raspodjele hraniva koji omogućavaju poštivanje zadane norme. Kod ovakvih rasipača preko ISOBUS sustava unose se svi podaci za rad, a sve pokazatelje u radu moguće je dokumentirati.

Zahtjevi za točnu i ekonomičnu distribuciju hraniva trebali bi trajati godinama. Potpuno ispunjavanje zahtjeva - točnost, čini razliku po kojoj se definira njegova kvaliteta. Ti zahtjevi su: maksimalna preciznost, jednostavno podešavanje i rukovanje, maksimalna preciznost na rubovima parcele, laka manipulacija, širok radni zahvat, velika korisna zapremina sanduka, brza i logička kontrola podešavanja i na kraju trajnost - dugovječnost.

O čemu voditi računa pri nabavci?

Sustav preklapanja tragova kod rasipača može biti u obliku trokuta ili trapeza. Trostruko preklapanje prohoda u obliku trokuta ima veću preciznost u raspodjeli, manje su osjetljivi na vjetar i vremenske prilike, na greške pri vožnji, u podešavanju i rukovanju. Trapezni model preklapanja ima sljedeće nedostatke: lagane i kristalizirane vrste gnojiva imaju različita svojstva u distribuciji i zna se da se granule (čestice) sudaraju pri distribuciji. Kod velikih normi na vanjskim stranama imaju za posljedicu povećanu osjetljivost na vjetar i na greške u vožnji i upravljanju. Otežano je podešavanje s manjim zonama za preklapanje i preporučuje se obavezna provjera preciznosti s praktičnim alatom za ispitivanje norme rasipanja.

Pogledajte vrstu mineralnih hraniva u priručniku, na karticama koje dobijete pri kupovini rasipača. Sustav njegove identifikacije koristi se onda kada nisu korišteni provjereni standardni proizvođači i njihovi podaci. Na osnovi analiza zemljišta ili biljne mase za određenu normu u kg/ha odredite potrebnu širinu zahvata i radnu brzinu. Podesite vrijednosti na ljestvici prema uputstvima proizvođača. Kalibracijski test protoka (kg/min) napravite obavezno za oba mjesta istjecanja. Podešavanje radnog zahvata: podesiti visinu rasipača, a lopatice u ovisnosti od norme i tipa hraniva. Pravilnim izborom diskova moguće je distribuirati minimalne (svega nekoliko kg/ha) ili izuzetno velike količine (i do 500 kg/ha) hraniva.

Podešavanje radnog zahvata: podesiti visinu rasipača, a lopatice u ovisnosti od norme i tipa hraniva

Izbor radne brzine prilagodite poravnanju i nagibu parcele. Za sve radne brzine koje preporučuje proizvođač moguće je napraviti podešavanja uz priručnik - kalkulator i dijagram.

Namještanje radnog zahvata se radi u prvom prohodu. Ako se to radi uz rub parcele, vodite računa o preklapanju prohoda i zaštitnim zonama. Uz uputstvo, adekvatnu opremu, izbor sustava preklapanja moguće je pravilno podesiti rasipač. Korisnicima GNNS tehnologija ovo je olakšano. Pojedini proizvođači tvrde da je za podešavanje dovoljno samo unijeti normu, a sve ostalo radi sam rasipač.

Gotovo svi renomirani proizvođači imaju svoje online servise za pomoć u podešavanju. Poljoprivrednici mogu koristiti instrukcije na internetu, gdje unošenjem traženih podataka putem mobilnih telefona dobivaju preporuke. Dovoljno je fotografirati traženo i poslati na online servis proizvođača za izbor radnih parametara. Suvremeni rasipači pogodni su za VRA (Variable Rate Aplication), odnosno distribuciju promjenjivih normi hraniva, bilo da za to koriste karte ili senzore za boju usjeva.

Rasipači s električnom promjenom smjera okretanja diskova

Rasipač s vagom značajno utječe na kvalitetu distribucije. Kod njih je stupanj odstupanja u količini hraniva oko ± 1%. Sustav senzora kontinuirano provodi mjerenje u njemu i uspoređuje ih s brzinom kretanja i potrebnom širinom zahvata. Vaganje se provodi i do 10 puta u sekundi, a senzori koji mjere teret izrađeni su od nehrđajućeg čelika. Jedan ili dva senzora, su postavljeni između prednjeg okvira rasipača i hidrauličnog sustava traktora. Tehnika mjerenja i sustav upravljanja znače potpuno automatsko podešavanje količine i u potpunosti ovise od brzine kretanja. Korištenjem upravljačke jedinice osiguravate da se vrijednosti koje ste namjestili apsolutno poštuju uz neophodna preračunavanja (vlaga, nagib, brzina, vjetar i zaštitna zona).

Podešavanje se može obavljati: manualno, hidraulično, električno

Kod rasipača s električnom promjenom smjera okretanja diskova moguće je mijenjati sustav raspodjele hraniva iz kabine traktora. Mogućnost promjene smjera okretanja "od centra" prema "u centar" i obrnuto daje najbolju mogućnost za rad bez izlaženja iz kabine. Korekcija norme u odnosu na vjetar obavlja se povećanjem broja obrtaja diska koji je prvi na udaru vjetra. Kontrola (podešavanje) rasipača može se obavljati: manualno, hidraulično, električno. Kod najnovijih modela (s vagom, senzorima i mjerno kontrolnim uređajima), onima za rad na velikim brzinama ISOBUS kompatibilnim, podešavanje se obavlja elektro hidraulično na terminalu u kabini traktora

Treba li ulagati u nabavu suvremenih rasipača?

Svaki proizvođač bi u analizi svoje proizvodnje morao provjeriti koliki su mu direktni troškovi hraniva za svaku biljnu vrstu koju proizvodi: pšenica, kukuruz, soja, šećerna repa, ječam, suncokret i tako dalje. Potrebno je zbrojiti ukupne troškove hraniva za cijelu površinu i godinu, pomnožiti ih s brojem godina koliko će trajati eksploatacija novog rasipača pa onda pristupiti daljnjem proračunu za novi. Za gospodarstvo koje obrađuje 100 ha i uz potrošnju prosječno 400 kg/ha (različite vrste hraniva) s trenutnom prosječnom cijenom od 7kn/kg ukupni trošak za godinu dana iznosi 350 x 7 x 100 = 245.000 kn. Za 10 godina to je 2.450.000. Nemojte si dozvoliti da to radite s nekvalitetnim rasipačem. Ako obrađujete veće površine ili možda koristite veće količine hraniva, napravite svoju računicu i onda razmislite o uštedi na njima i opravdanosti nabave novog. Dobar i dobro podešen rasipač štedi novac i pomaže u očuvanju životne sredine.

Potencijalnu nabavu rasipača za vrijeme eksploatacije od deset godina možete unijeti u ponuđenu tablicu i izračunati što vas zanima.

Rb

Kalkulacija

Gospodarstvo  x ha

Suma

1

Troškovi hraniva (kn/ha) (kn/ha) (kn)

2

Ukupni troškovi hraniva (kn/god) ha x (kn/ha) (kn)

3

Ukupni troškovi hraniva za 10 godina

10 x ha x (kn/ha) 

(kn)

4

Troškovi nabavke rasipača (kn)

Tip xy

(kn)

5

Troškovi održavanja rasipača za 10 godina + amortizacija

10 x (kn/god)

(kn)

Tagovi

Rasipači mineralnih gnojiva Električna promjena okretanja diskova Prvi prohod Širina radnog zahvata Centrifugalni rasipači Gnojivo


Autor

Branislav Ogrizovic

Više [+]

Diplomirani inženjer mehanizacije poljoprivrede. Preko 35 godina radnog iskustva u savjetodavstvu. Prošao brojne edukacije. Jedan od osnivača Kluba 100P+, trenutno potpredsjednik.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]