Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 22.10.2021. 10:30
  • Brodsko-posavska, Gundinci

Počela sjetva ozimina: Bez jesenske gnojidbe, a sjeme - tavanuša

Cijene repromaterijala i sjemena otišle su toliko gore da praktički izbjegavamo koliko god možemo sijati certificirano sjeme, komentiraju za Slavonskobrodsku televiziju braća Karavidović koja se bave i uzgojem mliječnih krava.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 5.677
  • 569
  • 0

Pune ruke posla trenutno imaju braća Karavidović iz Gundinaca. U tijeku je sjetva ozimih žitarica, a njima je u planu posijati oko 90 hektara različitih kultura. 

No, unazad nekoliko mjeseci cijene repromaterijala, sjemena, gnojiva otišle su u nebo. Stoga je prema svemu sudeći, pred ovim mladim ratarima kao i ostalim poljoprivrednicima jedna od najskupljih sjetvi.

"Cijene repromaterijala i sjemena otišle su gore tako da praktički izbjegavamo koliko god možemo sijati certificirano sjeme. Sijat ćemo tavanušu, a onda jednim dijelom certificirano tako da imamo i za iduću godinu prvu reprodukciju", komentira za Slavonskobrodsku televiziju Ivan Karavidović

Problem i nedovoljno zemljišta

Ove godine odlučili su se i za sjetvu bez "bacanja" gnojiva u jesen. Kažu kako si to ne mogu isfinancirati, preveliki bi im bili ulazni troškovi i ne bi se uspjeli pokriti. "Ne možemo se dovesti u situaciju da si stvorimo preveliki gubitak", napominje Šimo Karavidović.

Ističu kako su cijene mineralnih gnojiva poskupile i do 200 posto. "Prije je bila paleta Uree nekih otprilike dvije tisuće kuna, a sada je šest tisuća. Otišle su drastično gore", razočarano kaže Ivan. 

Ono što ih posebno brine je i činjenica da na mužnji imaju 350 krava, a kada se uzme da je repromaterijal poskupio, a cijena mlijeka ostala ista, računica je svima jasna.

"Standard je nekih 2,60-2,70, s tim da mi zbog količine imamo malo veću cijenu. Nadamo se da će do proljeća otići 200 posto gore cijena mlijeka pa da se uspijemo pokriti i na proljeće posijati kako ne bi ostali dužni", kaže Šimo. 

Braća Karavidović prvaci u oranju, još bolji stočari!

Nažalost, otkupne cijene mlijeka se ne mijenjaju, a poskupljenje materijala vidljivo je na svakom koraku. Karavidovićima su problem i površine. Uz sve što posiju i dalje hranu moraju kupovati. Tu bi dobro došlo kada bi se riješio jedan od najvećih problema hrvatskog agrara-poljoprivredno zemljište.

"Mi iz mjeseca u mjesec moramo ulagati. Trenutno kupujemo za 10.000 eura mjesečno hrane jer nemamo dovoljno hektara. I već tu kaskamo i zaostajemo, no nekako se šlepamo", ističe za kraj sugovornik još jedan od problema. 

Više o poskupljenju repromaterijala i ovogodišnjoj sjetvi pogledajte u videu:


Tagovi

Jesenska gnojiva Ozime žitarice Cijene gnojiva Repromaterijal Ivan Karavidović Šimo Karavidović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]