Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Karavidović
  • 11.03.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Gundinci

Braća Karavidović prvaci u oranju, još bolji stočari!

Šimo, Mato i Ivan trojica su braće koja s ocem i stricem nastavljaju širiti farmu muznih krava. Šimo i Ivan vlasnici su vlastitih OPG-ova, a i Mato (17) će, čim bude punoljetan, osnovati svoj. Injekciju poticaja, kako kažu, dala su im sredstva Programa ruralnog razvoja.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 5.244
  • 1.453
  • 0

Na 16. natjecanju orača Brodsko-posavske županije, održanom lani početkom kolovoza, u kategoriji plugovi premetnjaci prva tri mjesta osvojila su braća Karavidović iz Gundinaca: Šimo, Mato i Ivan. One koji su pratili natjecanje kao i one koji poznaju mladu braću to nije začudilo jer je riječ o poljoprivrednicima koji su od malih nogu zaljubljeni u zemlju i stočarstvo, tradiciju u njihovoj obitelji. Trenutačno obrađuju oko 220 hektara zemlje i na zajedničkoj farmi, jednoj od najvećih u toj županiji, drže oko 290 muznih krava. Od toga oko 60 posto njemačkog crno-bijelog holsteina koje su bolje mliječnosti i oko 40 posto simentalki čija se telad bolje prodaju. Godišnje Karavidovići proizvedu oko milijun litara mlijeka. 

Farmu su osnovali njihov otac Ivica i stric Mato, vlasnici tvrtke "Karavidović“ d.o.o., a Šimo (24) i Ivan (26), poljoprivredni tehničari, osnovali su obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Šimo ima 110 muznih krava, Ivan 55, ostalo su muzne krave tvrtke njihova oca i strica. Čim bude punoljetan obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovat će i njihov najmlađi brat Mato (17), učenik trećeg razreda slavonskobrodske Srednje škole Matije Antuna Relkovića – smjer mehaničar poljoprivredne mehanizacije.  

Pravi obiteljski posao u kojemu svatko ima svoje obveze

"Sada sam se upravo vratio s oranja, idem ručati, pa opet natrag na oranje. Najviše volim raditi na poljoprivrednim strojevima“, kaže simpatični i agilni mladić Mato, dok čekamo stariju braću i njihova oca. Tog dana kada sam posjetio Karavidoviće bila je subota, Mato nije morao ići u školu pa je, kaže, s užitkom cijeli dan proveo radeći na oranicama. Inače, i drugim danima u tjednu, kada dođe iz škole, pomaže svojoj obitelji. Na farmi je od malih nogu i već kao sedamnaestogodišnjak naučio je sve poslove. Voli život na selu i, kaže, ne bi ga mogao zamisliti bez poljoprivrede.

Uz vlasnike tvrtke "Karavidović“ na farmi rade i njihove supruge Đurđica i Ana, Šimina supruga Ana Marija, Ivanova supruga Anita, a pomažu i sestre Barbara i najmlađa Ana. Pravi obiteljski posao u kojemu svatko ima svoje obveze. 

Složna braća s ocem 

"Kako se kaže, doslovno radimo 25 sati dnevno. S ovoliko stoke imamo jako puno posla. Živimo od poljoprivrede, školovali smo se za to, volimo taj posao i ostali smo živjeti na selu“, kaže Šimo, dok obilazimo veliku farmu koja je nekada bila vlasništvo slavonskobrodskog Agrokombinata "Jasinje“, a Karavidovići su je kupili prije 11 godina. On i braća objašnjavaju da su objekti na farmi u dosta lošem stanju i da bi u njezinu obnovu trebalo uložiti mnogo novca, a to je nemoguće bez sredstava Europske unije. Potrebno je, kažu, obnoviti neke objekte, izgraditi silose i lagunu za gnojnicu pa se nadaju da će s vremenom uspjeti to ostvariti kandidiranjem na neki natječaj iz Programa ruralnog razvoja

A kada je riječ o sredstvima Europske unije Šimo i Ivan ističu da su prošli na podmjeri 6.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" odnosno tipu operacije 6.1.1.  Kao mladi poljoprivrednici ostvarili su po 50 tisuća eura bespovratno. Za taj novac Ivan je kupio kupio 30 junica i prikolicu za prijevoz žitarica, a Šimo je sav novac uložio u nabavu 60 junica

Sredstva EU injekcija da lakše, brže i s više volje razvijaju posao

"Konkretno, taj bespovratni novac Europske unije za nas mlade poljoprivrednike, mene i brata, velik je poticaj. Velika injekcija da lakše i brže i s više volje krenemo dalje u posao od kojeg živimo. I dalje se planiramo prijaviti za mjere Programa ruralnog razvoja“, kaže Ivan. Dodaje da je prošle godine preko Lokalne akcijske grupe "Slavonska ravnica“ iz Vrpolja prošao na natječaju za tip operacije 1.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje vrijednosti poljoprivrednih gospodarstava”. Za tih 10 tisuća eura kupit će kosilicu za košnju djeteline i malčer za malčiranje rubova kanala.

Zanimljivo je da je njegov brat Šimo aplicirao i na podmjeru 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", tip operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", ali nije mogao proći jer mu je OPG bio premlad. Ovih dana probat će ponovno odnosno predati novi zahtjev za natječaj za navedeni tip operacije.   

U oranju su u svojoj županiji - nepobjedivi 

"Prođem li na tom novom natječaju kupio bih mikser-prikolicu za stočnu hranu i traktor koji će ju pokretati. Inače, što se tiče strojnog parka dosta dobro smo opremljeni - imamo 13 traktora i sve ostale strojeve i priključke za ovoliko veliku proizvodnju“, kaže Šimo. 

Na pitanje planiraju li i dalje širiti svoje već sada velike farme, braća Karavidović i njihov otac Ivica kažu da planiraju. No, to uvelike ovisi upravo o tomu hoće li proći na nekoj od mjera Programa ruralnog razvoja. Također, ovisi i o tomu hoće li proći na natječaju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države koji se priprema na području njihove općine. 

"Ako nas bude kočio nedostatak zemlje nećemo moći dalje širiti farmu i nećemo moći povećati proizvodnju mlijeka od koje trenutačno živi naša velika obitelj. Zbog nedostatka zemlje mi sada mjesečno kupujemo sijena i druge stočne hrane u vrijednosti 30 do 50 tisuća kuna“, kaže Šimo. 

"S nestrpljenjem očekujemo raspisivanje natječaja za državnu zemlju prema programu raspolaganja koji je donijela naša općina Gundinci. Nadam se da ćemo kao mladi stočari dobiti predviđene kvote, što bi nam puno značilo“, dodaje Ivan.

Žele povećati proizvodnju mlijeka 

Karavidovići godinama surađuju s jednom mljekarom i tom suradnjom su zadovoljni. Kao veliki proizvođači mlijeka ostvaruju i nešto bolju cijenu, za litru mlijeka u prosjeku dobiju oko 3 kune. Riječ je, kažu, o cijeni s PDV-om i tvorničkom premijom. 

Uz simentalke, drže i krave pasmine holstein 

Mladi Karavidovići planiraju svoj život i opstanak na selu. Za sada ne razmišljaju o odlasku trbuhom za kruhom u Irsku, Švedsku, Njemačku, Austriju, ili neku drugu zapadnoeuropsku državu, poput mnogih mladih Slavonaca koji su posljednjih nekoliko godina napustili svoje domove. Žele ostati i raditi na svojoj zemlji. Nije im lako jer riječ je, kažu, o teškom i mukotrpnom poslu, ali svoji su na svome i za sada mogu živjeti od toga. 

Znakovito je i to kada u Hrvatskoj zbog loše otkupne cijene mlijeka mnoge farme muznih krava prestaju s radom, Karavidovići i dalje šire svoju proizvodnju. Kažu da svu žensku telad ostavljaju za rasplod i proizvodnju mlijeka. Imaju volje, znanja, radnu snagu, a mogu, kažu, još više i bolje. Kada mogu, i dio vlastita novca ulažu u proširenje proizvodnje. Kako će dalje ići ponajviše ovisi proizvodnim uvjetima i o stanju na tržištu, proširenju površina zemlje i financiranju projekata. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Karavidović Ruralni razvoj Mjera 6 Muzne krave


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?