Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Australija
  • 05.08.2020. 07:30

Nakon požara i trogodišnje suše, obilna kiša povećala prinose pšenice u Australiji

Inače, Australija je bila jedna od četiri najveće izvoznice pšenice prije nego što je dugotrajna suša poharala zemlju.

Foto: JumpStory
  • 318
  • 82
  • 0

Obilne kiše koje su pale nakon trogodišnje suše diljem Australije, podigle su očekivane prognoze za prinos pšenice i oživjele do sada umrtvljeni poljoprivredni sektor. Usjevi su u nekim područjima takvi da se sličnih sjeća samo ono najstarije stanovništvo. 

"Doselio sam se ovdje prije 30 godina i nikada nisam vidio do sada ovako bujna polja. Ima pšenice, kukuruza, ječma na obilje. Napokon neka svijetla točka u ekonomiji koju je jako pogodila pandemija", kaže prodavač traktora, Roger Moylan iz Quirindija, glavnog područja uzgoja žitarica u državi New South Wales (NSW). Priznaje i kako je prodaja u ovih par mjeseci u velikom porastu. 

Najveći rekord od 2016. godine?

Inače, Australija je bila jedna od četiri najveće izvoznice pšenice prije nego što je dugotrajna suša poharala zemlju i smanjila proizvodnju. Zahvaljujući kiši, prognozeri su povisili proizvodnju na 26,7 milijuna tona, što je više od 75% u odnosu na prošlu godinu i najveći rekord još od 2016. godine kada je bila 35,13 milijuna tona. 

Također, neki predviđaju i da bi se prinosi ove godine mogli povećati na čak 30 milijuna tona ako se i zapadna Australija usmjerena na izvoz izvuče iz suše.

No, s obzirom na to da većina poljoprivrednika neće započeti sa žetvom prije listopada, taj broj ostaje neizvjestan, posebno u zapadnom dijelu u kojem trenutno nema visoke vlage.

Ugroženi usjevi: Australija se prži na neviđenim temperaturama

Istovremeno, pogoršani diplomatski odnosi između Canberre i Pekinga stvorili su kamen spoticanja za neke ratare, nakon što je Kina u svibnju ograničila uvoz australskog ječma putem carine od 80,5%. Inače, Kina čini više od petine poljoprivrednog izvoza iz Australije, čak duplo više nego drugoplasirani Japan, a ako se stanje ne popravi, to bi moglo jako utjecati na tržište.

"Australija bi vjerojatno trebala diverzificirati svoje trgovinske partnere, posebno one jugoistočnog dijela Azije, gdje stanovništvo naglo raste“, naglasila je ekonomistica Natixisa, Alicia Garcia-Harrero.

Mali gradovi također oživljavaju

Poljoprivredne aktivnosti ponovno su se javile i u mnogim malim gradovima koji su inače bogati ovim sektorom, ali se zbog suše i požara nisu uspjeli brzo oporaviti. Neki stanovnici bili su prisiljeni prevoziti vodu s drugih dijelova zemlje kako bi ju imali za sebe, svoje usjeve i stoku. 

Oboren svjetski rekord u prinosu pšenice s nevjerojatnih 17,398 t/ha

Grant Cairns, šef agrobiznisa u australskoj banci Commonwealth (CBA.AX), rekao je za Reuters da je potražnja za financiranjem opreme porasla za 27% u lipnju u odnosu na godinu prije, dok je potražnja za otkupom zemljišta također bila velika. Prodalo se više od 2.000 različitih marki traktora što predstavlja najveću prodaju još od 1981. godine.

"To nam pokazuje koliko su naši poljoprivrednici snažni i otporni te se brzo prilagođavaju novonastalim promjenama", ističe Cairns te dodaje kako dosta trgovaca spominje i povećanje zaposlenosti, što je jako čudno jer u drugim zemljama zbog pandemije dolazi i do otpuštanja radnika.  

Podsjetimo, Australiju su prošle godine pogodili neviđeni požari u kojima je prema zadnjim podacima stradalo gotovo tri milijarde životinja. Konkretnije, oko 143 milijuna sisavaca, 2,5 milijarde reptila, 180 milijuna ptica i 51 milijun žaba, navodi bbc.

Užas u Australiji, farmer morao usmrtiti krave ozlijeđene u požaru

Jedan od požara bjesnio je nad farmom goveda australskog stočara Stevea Shiptona, a nakon požara nije mu preostalo ništa drugo osim da ustrijeli svoja goveda koja su ozlijeđena i nisu imala šansu za preživjeti.

Jeziva okrutnost dogodila se i na imaju u Queenslandu, gdje je vlasnik svoje konje ostavio danima da umiru od gladi, nakon što su požari zahvatili i taj dio. 


Tagovi

Australija Prinosi Usjevi Požari Suša Uzgoj pšenice Rekord


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)