• Rekordna temperatura
  • 17.01.2019. 09:00

Ugroženi usjevi: Australija se prži na neviđenim temperaturama

U pojedinim dijelovima Australije zabilježena je rekordna temperatura preko noći, čak 33°C! Ugroženi su usjevi jarih žitarica.

Foto: WikimediaCommons/Hannahlongole
  • 387
  • 36
  • 0

Dok je zapad Europe zatrpan snijegom, na jugu kugle zemaljske se bore s nesnosnim vrućinama. Naime, dijelovi Novog Južnog Walesa, najnaseljenije države u Australiji te područje Zapadne Australije bilježe rekordnu temperaturu preko noći, čak 33°C

Očekuje se kako će dnevne temperature dostići čak 45°C u srijedu pa su stanovništvo upozorili da izbjegava tjelesnu aktivnost i piju puno vode. 

Ovako neuobičajeno visoke temperature najviše će naštetiti australskoj poljoprivredi koja se još uvijek oporavlja od razdoblja velike suše, piše Reuters

"Ovakvo vrijeme nije dobra vijest za jare žitarice kao što je sirak. Mnogi poljoprivrednici na istočnoj obali još uvijek se oporavljaju od suše koja je pogodila usjeve ozime pšenice", rekao je Phin Ziebell, ekonomist agrobiznisa iz Nacionalne australske banke. 

Također, neuobičajeno suhim pašnjacima prijeti opasnost od požara, ali bi mogli uzrokovati i nedostatak hrane za stoku. 


Tagovi

Rekordna temperatura Nesnosne vrućine Australija Uzgoj sirka


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljska, 12.5.2020. - 3ºC