Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Australiji
  • 02.01.2020. 18:00
  • Australija

Užas u Australiji, farmer morao usmrtiti krave ozlijeđene u požaru

Do danas je u australskim požarima izgorjelo oko 5,5 milijuna hektara zemlje, a iza vatrene stihije ostaju stravični prizori i posljedice.

Foto: Depositphotos/Kosssmosss
  • 524
  • 92
  • 0

U požarima koji haraju Australijom do danas je izgorjelo ukupno oko 5,5 milijuna hektara zemlje što je, primjerice, veća površina od one koju zajedno obuhvaćaju Danska i Nizozemska. Požari i dalje ne pokazuju znakove smirivanja i prestanka.

Od toga je samo u Novom Južnom Walesu (NSW) izgorjelo oko 10 milijuna hektara zemlje, prenosi telegraph.

Vatrogasna služba NSW-a zabilježila je da je u posljednjih nekoliko godina ukupna površina spaljena tijekom cijele sušne sezone iznosila samo oko 280.000 hektara.

Kažu da su trenutni požari u Australiji "drastično veći" od drugih dosadašnjih požara na tom kontinentu. No, uspoređuje ih s požarima koji su divljali Kalifornijom 2018. godine kada je izgorjelo oko 1,8 milijuna hektara te s požarima u amazonskoj prašumi 2019. s izgorjelih oko 900.000 hektara.

Stradala goveda na farmi

Jedan od požara bjesnio je nad farmom goveda australskog stočara Stevea Shiptona, a nakon požara farmeru nije preostalo ništa drugo osim da ustrijeli svoja goveda koja su ozlijeđena u požaru i nisu imala šansu za preživjeti.

Pale pašnjake da bi spriječili širenje požara

Ovaj farmer koji uzgaja mliječne krave procjenjuje da je izgubio na desetine od 250 grla goveda, uključujući i svoju omiljenu kravu.

Većina goveda je bila ondje gdje je farmer Shipton mislio da će biti na sigurnom - u štali - ali životinje su se "očito uspaničile" i pobjegle na otvoreno gdje su nažalost i stradale.

U srijedu, 1. siječnja 2020., na farmu je stigao veterinar koji je procijenio koje će životinje preživjeti, a koju stoku treba eutanizirati. Vlasnik farme je rekao: "Bolje će od mene znati mogu li moje životinje preživjeti ili ne mogu jer nikad nisam prošao kroz ovakav scenarij i ne želim da životinje pate", prenosi 7news.


Tagovi

Autralija Požar Izgorjela farma Požar u Australiji Goveda Izgorjela goveda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!