Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 12.04.2020. 18:00

Kreće sjetva kukuruza: Ratari jeste li dobro pripremili zemlju?

Kukuruz se kao jako toploljubiva kultura može početi sijati kada se u proljeće tlo zagrije iznad 10 °C, a temperatura zraka bude iznad 13 °C te kada prođe opasnost od česte pojave mraza.

Foto: Depositphotos/banedeki
  • 5.297
  • 657
  • 0

Iako je zima bila jako duga, ujedno i neuobičajeno blaga, prvi dani proljeća, minusi i pahulje snijega sigurno su iznenadili brojne poljoprivrednike. Vrijeme posljednjih desetak dana daje naslutiti da je niskim temperaturama došao kraj, a prognoza da nas čekaju topliji dani. Naravno, svi poljoprivrednici s velikim iščekivanjem gledaju u nebo i nadaju se kiši jer uskoro kreće i sjetva kukuruza

Kukuruz se kao jako toploljubiva kultura može početi sijati kada se u proljeće tlo zagrije iznad 10 °C, a temperatura zraka bude iznad 13 °C i kada prođe opasnost od česte pojave mraza. Ako se temperatura smanji ispod 10 °C, kukuruz prestaje rasti. Naravno, ne smijemo zaboraviti da i tlo treba biti dovoljno prosušeno, kako bi strojevi za pripremu i sjetvu mogli kvalitetno raditi. 

Koje hibride kukuruza odabrati kada nedostaje vlage u tlu?

Dobre predkulture za kukuruz su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze, krumpir, šećerna repa, suncokret, uljana repica pa i strne žitarice. Može se sijati u postrnoj sjetvi, nakon ranih predkultura kao što su uljana repica, grašak i ječam.

Pred sjetvu treba dobro pripremiti tlo 

Osnovna obrada tla ovisi o predkulturi. Osnovno oranje treba izvesti u jesenskom razdoblju na dubinu 25-30 cm, a zajedno s oranjem treba obaviti i osnovnu gnojidbu.

Oranjem na jesen povećava se količina akumulirane vode koju kukuruz koristi u ljetnom razdoblju kad mu je najpotrebnija za razvoj klipa i zrna. Najpovoljnije vrijeme obrade je kada je zemljište umjereno vlažno i ne lijepi se.

Sve o organskoj proizvodnji kukuruza

Na proljeće, pred sjetvu, treba uraditi dobru pripremu zemljišta jer ona smanjuje i količinu korova, a zrnu kukuruza osigurava tvrdu posteljicu, kako bi dodir s vlagom bio dobar i stalan, i rahli pokrov kako bi nicanje bilo lako i brzo.

Ako se kukuruz uzgaja nakon kultura koje ostavljaju veće žetvene ostatke (slama, kukuruzovina), prije njihovog zaoravanja potrebno je gnojidbom dati 100-150 kg uree/ha i tako osigurati dovoljno dušika za rad mikroorganizama, koji razgrađuju organske ostatke. Ako se gnojiva dodaju u osnovnoj obradi, pripremi tla za sjetvu, u startu i prihrani, biljka će u svako vrijeme imati na raspolaganju potrebna hraniva.

Izbor sorata

U proizvodnji su najviše zastupljene Zuban i Tvrdunac, kojima pripada najveći broj kultivara i hibrida. Zuban je rodniji od Tvrdunca, ali Tvrdunac ima kvalitetnije zrno s većim postotkom bjelančevina. Zrno Zubana više se koristi u prehrani domaćih životinja i industrijskoj preradi, a Tvrdunac u prehrani ljudi.

Međusobnim križanjem različitih sorata dobiva se potomstvo koje ima više boljih svojstava nego roditelji. Najčešće su to bujniji porast, veća rodnost, veća otpornost te bolja prilagođenost određenim uvjetima uzgoja.

Suvremena proizvodnja kukuruza izmjenjuje sortimente hibrida jako brzo tako da su pojedini u široj proizvodnji 5-6 godina. 

Sjetvu obaviti u optimalnom agrotehničkom roku

Kukuruz najbolje uspijeva na dubokim, plodnim i strukturnim tlima, slabo kisele ili neutralne reakcije, dobrog toplinskog, vodnog i zračnog režima.

Najbolje je ako se sjetva kukuruza obavi u optimalnom agrotehničkom roku. To je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske od polovice travnja do kraja travnja, a za istočni dio od 10. travnja do 25. travnja

Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje si međusobno pomažu

Rano zasijani hibridi ranije cvatu u srpnju kad je manje vjerojatno sušno i vruće vrijeme nego prema kraju srpnja. Tako izbjegavaju nepovoljne vremenske prilike u cvatnji, pa bi im i prinos trebao biti sigurniji. Ranije će i dozrijeti, i ranije brati, uz manje gubitke u berbi. Ranija berba istovremeno omogućuje obradu tla i sjetvu pšenice unutar optimalnih rokova.

Kukuruz se sije sijačicama (mehaničkim ili pneumatskim) na razmak između redova 70 cm. Na težim vlažnijim i hladnijim tlima i u ranijoj sjetvi sije se na 4-5 cm dubine. Na sušim i lakšim te toplijim tlima sije se dublje, 5-7 cm. Na pjeskovitim tlima sjetva može biti j dublja. Krupnije sjeme se sije dublje, a sitnije pliće.

Startna gnojidba - odmah sa sjetvom

Startna gnojidba izvodi se zajedno sa sjetvom tako da ulagači gnojiva postavljaju gnojivo 5-8 cm u stranu od sjemena i oko 3-5 cm ispod sjemena. Ta su hraniva u blizini tek razvijenog korijena i biljka ih odmah koristi za brži porast. Koriste se NPK gnojiva s naglašenom fosfornom komponentom. 

Crvenilo kukuruza može smanjiti prinos od 40% do 90%

Često se u startnoj gnojidbi koriste gnojiva koja sadrže i insekticid protiv zemljišnih štetnika. Poznata je kombinacija NPK 13:10:12 s 1% volatona. No, startna gnojidba često se izbjegava jer opterećuje i usporava sjetvu. 

Štete od ranih mrazeva

Što se tiče šteta od mrazeva, na rano zasijanom i ranije niknutom kukuruzu (nicanje ponekad može nastupiti i prije 1. svibnja), postoji mogućnost da se mraz u nekim godinama pojavi u prvom dijelu svibnja, a vrlo rijetko kasnije. 

Međutim, ni najranije zasijani kukuruz do sredine svibnja ne može doći u fazu šest listova, kad mraz potpuno uništava kukuruz. Prema tome, ako se i pojavi mraz početkom svibnja, bit će oštećeni samo prvi listići, dok sama biljka kukuruza neće biti uništena. 

Poslije kasnih mrazeva obično slijedi sunčano i toplije vrijeme, pa se oštećeni kukuruz brzo oporavlja, izlaze novi listovi i uz mali zastoj nastavlja rasti. Takav kukuruz ne smanjuje prinos u usporedbi s kasno sijanim kukuruzom, koji u vrijeme pojave mrazeva još nije niknuo.

U slučaju suše treba obaviti navodnjavanje

Da bi sjeme kukuruza moglo početi klijati treba upiti oko 45 % vode. Uz povoljnu temperaturu sjeme će brzo klijati i nicati pri vlažnosti tla od oko 70 do 80 % od maksimalnog vodnog kapaciteta. 

Meteorolozi već par dana najavljuju kako će travanj biti dosta sušan i da neće padati puno kiše, ako postoji ta mogućnost, potrebno je obaviti navodnjavanje

Potrebe za vodom povećavaju se u vrijeme intenzivnog vegetativnog porasta, a najveće su neposredno pred metličanje i svilanje za vrijeme oplodnje i u početku nalijevanja zrna. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Sjetva Priprema tla Oranje Sijačice Hibridi Suša Navodnjavanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.