Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 13.03.2019. 13:30

Koje hibride kukuruza odabrati kada nedostaje vlage u tlu?

Polagano izlazimo iz zime i možemo primjetiti kako su temperature neuobičajeno visoke, no svakako bitnija činjenica je manjak zaliha vlage u tlu i nedostatak oborina. Slijedom navedenoga možemo očekivati probleme u proizvodnji kukuruza. Koje hibride sijati?

Foto: KWS
  • 1.300
  • 76
  • 0

Pred nama je proljetna sjetva jarih kultura proljeće 2019. i respektirajući površine pod usjevima šećerne repe, suncokreta i soje ipak dominantnu ulogu u proljetnoj sjetvi imat će usjev kukuruza. Osvrnemo li se na proizvodnu 2018. godinu i rezultate koje smo ostvarili u proizvodnji kukuruza u istoj, mogli bismo očekivati značajno povećanje površina pod ovom kulturom, no je li isto realno za očekivati?

Analiziramo li zasijane površine ozimih kultura i interes naših proizvođača za jare kulture, mogli bismo zaključiti kako se otvara prostor za lagano povećanje površina pod usjevom kukuruza. S druge strane, ako detaljnije analiziramo vremenske prilike tijekom zime, možemo zaključiti kako je iza nas jedna vrlo suha i topla zima koja ustvari ne ide u prilog tomu. Polagano izlazimo iz zime i možemo primijetiti kako su temperature neuobičajeno visoke, no svakako bitnija činjenica je manjak zaliha vlage u tlu i nedostatak oborina. Slijedom navedenoga možemo očekivati probleme u proizvodnji kukuruza uvjetovane nedostatkom vlage u tlu već u ranim fazama razvoja usjeva kukuruza.

S tim u svezi važno je obratiti pozornost na sljedeće korake:

  1. Tlo i priprema tla u sušnim uvjetima
  2. Gnojidba u uvjetima suše
  3. Pravilan odabir vegetacijske grupe dozrijevanja (FAO grupa)
  4. Pravilna prilagodba sklopa biljaka i dubine sjetve
  5. Vrijeme sjetve u uvjetima suše

Više o navedenim fazama možete potražiti u Vodiču za sušu tvrtke KWS koji daje informacije o mjerama koje je potrebno učiniti kako bi se na vrijeme pripremilo za stresniju proizvodnu godinu.

Koji hibridi će se najbolje prilagoditi stresnim uvjetima?

Imamo li ove činjenice u vidu, svakako možemo očekivati kako će ClimaControl3 hibridi doći do izražaja i svojom tolerantnošću na nedostatak vlage u tlu i visoke temperature najbolje odgovoriti na spomenute uvjete.

KWS 2370, Kamparis, Kapitolis i Konfites svakako su hibridi kukuruza koji se nameću kao logičan izbor u ovakvoj situaciji, to su hibridi koji će na najbolji način odgovoriti zahtjevima proizvodnje i na najbolji mogući način amortizirati nedostatak vlage u tlu, stres, toplinu i visoke temperature tijekom vegetacijskoga perioda, a kojima svjedočimo već sada prije nego smo pristupili pripremi i sjetvi istih.

Koje još hibride kukuruza preporučuju KWS savjetnici i na što treba obratiti pozornost prilikom sjetve, saznajte u još jednoj emisiji KWS INFO:

Za više informacija o izboru hibrida kukuruza, obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

KWS Sjetva kukuruza Hibridi kukuruza ClimaControl3 Suša


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr