Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri sestre
  • 10.03.2019. 07:30

Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje si međusobno pomažu

Kukuruz grahu osigurava potporu pa nisu potrebni stupovi. Grah obogaćuje tlo dušikom, a tikvice svojom velikom lisnom masom djeluje kao živi malč te stvara mikroklimu za zadržavanje vlage na tlu, njezina "dlakava" loza odbija štetnike.

Foto: Bigstockphoto/RJ Jones
  • 5.100
  • 391
  • 0

Valjda nema vrta u kojem u barem u dva reda nema posijanog kukuruza, a na našim prostorima uobičajeno je uz njega sijati i grah. Kukuruz grahu služi kao potpora, a grah istovremeno obogaćuje zemlju dušikom što odgovara zahtjevnom kukuruzu. 

No, jeste li čuli za tri sestre? Zapravo, kada bismo gledali rod riječi, bili bi to dva brata i sestra - kukuruz, grah i tikvica. 

Čekati da kukuruz dosegne 15 cm

Tri sestre su tri glavne poljoprivredne kulture Indijanaca u Sjevernoj Americi. Inače, ove su tri biljke porijeklom iz Meksika koje su vremenom došle na sjever. Indijanci su ih sijali zajedno jer su spoznali međusobnu korist koje daju jedna drugoj. Oni su kukuruz sijali u 30 cm visoke humke, s razmakom od 50 cm. Kao gnojivo su koristili ribu ili jegulje, zakopane u zemlju pored kukuruza. Kada kukuruz dosegne visinu od 15 cm, grah i tikvice su sijali naizmjenično oko kukuruza. 

Kako uzgojiti zelene tikvice bolognese 

Kao što smo rekli, kukuruz grahu osigurava potporu pa nisu potrebni stupovi. Grah obogaćuje tlo dušikom, a tikvice svojom velikom lisnom masom djeluje kao živi malč te stvara mikroklimu za zadržavanje vlage na tlu, njezina "dlakava" loza odbija štetnike

Kako su unaprjeđivali poljoprivredu, Indijanci su dodali i četvrtu biljku - medonosnu biljku Rocky Mountain (Cleome serrulata, lat.) koja je privlačila pčele, a koje su onda pored nje oprašivale i kukuruz, grah i tikvice. 

Medonosne biljke koje bi trebali uzgajati

Ako se odlučite za ovu kombinaciju, a u slučaju da sijete visoki zeleni grah kojega ćete često morati brati (zelene mahune), da ostavite mjesta s jedne strane kako biste mu mogli prići jer kukuruz ima plitak korijen, a bundeve će vam s druge strane otežati prilaz. 

Umjesto tikvica, možete posijati i bundeve ili lubenicu

Pazite da je kukuruz na sjevernoj strani gredice, a tikvice na južnoj. 

Prije sijanja, zemlju na kojoj ćete posijati kukuruz i tikvice obogatite organskim gnojivom jer su i kukuruz i tikvice vrlo zahtjevni po tom pitanju. Tikvice kroz sezonu možete folijarno špricati kakvim organskim gnojivom, a kukuruz zalijevajte tekućim organskim gnojivom. 

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Svakako pričekajte da kukuruz prvi nikne i ojača jer u slučaju ako zajedno posijete kukuruz i grah, postoji mogućnost da će ga grah ugušiti svojom lozom te da će se na kraju poviti po zemlji. 

Osim običnih tikvica, možete posijati bilo koju srodnu biljku (bundeve, lubenice).

Kod izbora četvrte sestre, izbjegavajte suncokret koji je medonosna biljka, ali istovremeno zahtijeva puno hraniva pa će ga "krasti" kukuruzu i tikvicama. Bolje na krajevima gredica posadite neven ili borač. 


Tagovi

Tri sestre Uzgoj kukuruza Uzgoj graha Uzgoj tikvica Američki Indijanci Medonosne biljke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro jutro, kako nikad nisam vidjela niti sijala sjemenke poriluka, rado bih pokušala nešto novo naučiti. Na ovom sam portalu našla općenito o sadnji poriluka, no sad imam konkretnu nedoumicu pa lijepo molim savjete :) Na slici se vide mal... Više [+]