Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikvice bolognese
  • 24.02.2019. 13:30

Kako uzgojiti tikvice bolognese

Sorta tikvica zucchino bolognese rana je sorta, ali za sadnju ili sijanje ipak morate pričekati da prođu prvi mrazevi.

Foto: Bigstockphoto/ustun ibisoglu
  • 3.866
  • 188
  • 0

Tikvice, bundevice, kako hoćete, u mojoj su obitelji omiljeno povrće - na lešo, pečene, pržene, u juhi, ukiseljene... nema načina na koji ih nismo isprobali. Eto, samo još pitu od njih nisam pravila. Prošle godine su nam tako dobro rodile da sam ih iz svog malog vrta dijelila kome sam stigla, ukiselila sam ih, spremila u zamrzivač. 

Iako volim sve vrste tikvica, od zelenih (obične duguljaste), bijelih, preko patišona do zimske turkinje, ne sijem puno vrsta u vrtu. No, nedavno sam u trgovini naišla na tikvice za koje je pisalo kako su rana sorta i da se, pazi ovo, u kontinentalnom području mogu na otvorenom sijati već u trećem mjesecu. Radi se o tikvici varijeteta bolognese. 

Nakon što sam malo proguglala informacije o ovoj vrsti tikvica koju nikada do sada nisam ni sijala ni jela, shvatila sam da su proizvođači sjemena malo pobrkali lončiće. Iako se radi o ranoj sorti, ne, ne možete ju na otvorenom posijati u ožujku. Naravno, iskusni povrćari samo bi se nasmijali na ovo, ali puno je vas hobista, bez iskustva koji bi itekako bili razočarani pri uzgoju prema uputama s vrećice. 

U zatvorenom ju možete posijati već krajem ožujka

Što treba znati o tikvici zucchino, bolognese? Ova vrlo plodna biljka daje srednje velike, svijetlozelene i vrlo ukusne tikvice. 

Sjetva u zatvorenom (na prozorskoj dasci, primjerice) kreće krajem ožujka i u travnju. Želite li ju posijati odmah na otvoreno, pričekajte kraj svibnja ili čak lipanj. Prema iskustvu s drugim tikvicama, ako je vrijeme u svibnju toplo, možete ju vani, u kontinentalnom dijelu posijati i sredinom svibnja, a u mediteranskom dijelu i početkom svibnja. Najvažnije je izbjeći proljetni mraz koji će potpuno uništiti mladu, krhku biljku. 

Ova tikvica klija 7 do 14 dana, a temperatura potrebna za klijanje je 20 do 22°C. 

Ako ju sijete u zatvorenom, napravite to krajem ožujka. Potrebne su vam posude zapremnine oko pola litre ako ćete posijati tri sjemena od jednom. Ako ćete sijati po jedno sjeme, dovoljna je posuda od 2 dcl (čašica od jogurta, primjerice). Koristite najkvalitetniji supstrat za povrće kako biste tikvici od prvog dana osigurali hranjive tvari. 

Sjeme posijte bočno, na dubinu 1 do 1,5 cm i prekrijte zemljom. Kako bi prije proklijale, posudu možete prekriti najlonom kako se zemlja ne bi isušivala, a kada sjeme proklija, maknite najlon. Zemlju držite vlažnom, ali ne pretjerujte jer će doći do truljenja. Prije nego presadite biljke, čekajte da prođu prvi mrazevi. Prilikom sadnje koristite humus. Prvo iskopajte manju rupu u koju ćete staviti pet do šest šaka humusa, zalijte vodom, posadite biljku te ju dobro zagrnite do prvih listova. Biljku posadite na sunčanom mjestu, sa zaklonom od vjetra. 

Tikve, tikvice, bundeve i buče - uzgoj i berba

Ako tikvice sijete direktno u zemlju, na otvorenom, također koristite humus. Odmah napravite mali humak od zemlje te napravite rupu u koju ćete dodati humus i zalijte vodom. Tri sjemena posijte bočno, na 1 do 1,5 cm, prekrijte zemljom i malo pritisnite rukom. Ako je vanjska temperatura viša, prekrijte humak sa slojem slame (3 do 5 cm) kako se zemlja ne bi brzo isušila.

Biljke sadite/sijte jednu od druge najmanje 1 metar kako bi imale dovoljno prostora kada se razgranaju. 

Prihranjujte ih svaka dva tjedna

Tikvice inače zahtijevaju puno hranjivih tvari pa kada krenu rasti prvi plodovi, prihranjujte ih svaka dva tjedna tekućim gnojivom (najbolje je organsko gnojivo koje se koristi u proizvodnji rajčice ili sami možete napraviti gnojivo od koprive). Tikvicu možete prihranjivati i folijarno, odnosno prskajući list. 

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Također, tikvice zahtijevaju dosta vode pa ih redovito zalijevajte, ali nikako ne po listu što će uzrokovati razvijanje bolesti, nego uz samu stabljiku. Zalijevajte ju rano ujutro ili pred večer.  U slučaju da nemate mogućnosti redovito ih zalijevati, malčirajte zemlju kako se ne bi isušivala. 

Berite ih dok su plodovi mladi i nježni te činite to redovite kako bi potaknuli rast i više plodova tijekom sezone. Prilikom branja koristite nož te ostavite malo stabljike na plodu kako bi spriječili truljenje ploda u slučaju da ga nećete odmah koristiti.  


Povezana biljna vrsta

Tikvica

Tikvica

Sinonim: Tikva | Engleski naziv: Marrow squash, Zucchini | Latinski naziv: Lagenaria siceraria (Molina) Standley (sin. Lagenaria vulgaris Ser.) var. hispid

Tikvica tvori kompaktni grm. Dobri susjedi su visoki grah, kukuruz, špinat i dragoljub. Najprikladnije su sorte bez vriježa jer zauzimaju manje mjesta u vrtu. Svojim širokim... Više [+]

Tagovi

Tikvica Tikvice bolognese Zucchini Rana sorta Sijanje Sadnja Uzgoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]