Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarski usjevi
  • 24.06.2022. 15:00

Kakve prinose ratarskih kultura očekuje EU? Hrvatska u jednoj prednjači

Koja zemlja očekuje najveći prinos krušne pšenice, a koja raži? Koga će pogoditi suša, a gdje bi najviše mogla roditi šećerna repa?

Foto: Depositphoto/Scharfsinn
  • 856
  • 44
  • 0

Očekivani prinosi za ozime usjeve 2022. u Europskoj uniji su neznatno smanjeni već treći mjesec za redom, pokazuje lipanjska prognoza u biltenu kojega je objavio JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi. Za krušnu i durum pšenicu te ozimi ječam ona je nešto ispod petogodišnjeg prosjeka, a prognoze za šećernu repu, krumpir, soju i jari ječam ostaju skoro nepromijenjene.

Smanjenje je rezultat suhih i toplih vremenskih prilika u najvećem dijelu Europe, dok je područje Baltika pogođeno nižim, hladnijim temperaturama.

Najveće smanjenje zabilježeno je za durum pšenicu u južnoj Europi za skoro pet posto.

Toplinski val: Suša žanje europske prinose

Bilten sadrži i dodatak o riži koja je posijana na sedam posto manje površina, a najviše je proizvodnja limitirana dostupnošću vode.

Jug pogođen sušom

U promatranom periodu vremenske prilike pokazale su da južne regije najviše trpe zbog nedostatka padalina. Suša i manjak vlage u zemlji najviše su pogodili srednju i sjevernu Italiju, južnu Francusku, Španjolsku, Portugal. U Italiji su najviše pogođeni usjevi kukuruza i suncokreta, u Francuskoj ozimi.

U Španjolskoj je izuzetan deficit vlage u zemljištu, a sušom su pogođeni dijelovi Njemačke i Poljske. Kraj mjeseca može donijeti osvježenje kada su u pitanju Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija i veliki dio južne Europe, ali će se i dalje nastaviti djelovanje visokih temperatura.

Padaline krajem lipnja neće biti dobre za pšenicu (Foto: Bigstock/fredleonero)

Kakva su očekivanja? 

Irska očekuje najveći prinos krušne pšenice od 10,1 t/ha, a najniži Portugal, koji je pogođen sušom, od 2,15 t/h. Prosjek u EU bi mogao biti 5,76 t/ha. Očekivanje za Hrvatsku je 5,92 t/ha.

Najveći prinos raži očekuje Švedska, od 6,35 t/ha.

Suša će u Portugalu izuzetno smanjiti urod ječma na čak 1 t/ha, dok je EU prosjek 4 t/ha dok Irska očekuje najveće prinose ozimog, 9,39 t/ha te jarog od 7,39 t/ha. U Hrvatskoj je on 5,15 t/ha. Prosjek očekivanih prinosa ove žitarice za EU je 5,73 t/ha za ozimi te 4,19 t/ha za jari.

Kad je kukuruz u pitanju, najveća su očekivanja od Španjolske, 12,1 t/ha, a najmanja od Rumunjske, 5,89 t/ha. Očekivani europski prinos je 7,87 t/ha, a hrvatski 8,46 t/ha.

Prognoza za Hrvatsku je 8,46 t/ha (Foto: Depositphoto/zorandim)

Najviše od uljane repice, 4,43 t/ha se očekuje u Irskoj, a najmanje, 1,42 t/ha u Finskoj. U Hrvatskoj je prognoza 2,73 t/ha, a europski prosjek  3,12 t/ha.

Šećerna repa bi najveći urod trebala dati u Francuskoj 90,9 t/ha, a najmanji u Finskoj 38,9 t/ha dok je EU prosjek 78,1 t/ha.

Nizozemska i dalje prednjači kada je u pitanju očekivani urod krumpira i to u količini od 44,2 t/ha. Najmanji se očekuje u Litvi 15,4 t/ha, a EU prosjek je 35,7 t/ha.

Najveći prinos suncokreta se očekuje u Hrvatskoj od 3,02 t/ha, a najmanji od 1,15 t/ha u Španjolskoj Prosjek u EU bi trebao biti 2,37 t/ha.


Tagovi

JRC MARS Prinos žitarica Ratarski usjevi Prognoza usjeva Prinos pšenice Prinos ječma Prinos kukuruza Prinos suncokreta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)