Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje žitarica
  • 20.06.2022. 15:00

Toplinski val: Suša žanje europske prinose

U Francuskoj je živa dostigla 40ºC i približava se vrijednostima zabilježenim u Španjolskoj, gotovo 42°C. Suho proljeće je i u zemljama centralne Europe smanjilo prinose, a u Italiji je alarmantno

Foto: Depositphotos/Neonila
  • 2.552
  • 252
  • 0

Žetva u je u pojedinim zemljama već započela, a u većini država članica Europske unije je na pragu. Za neke od njih ona će ove sezone biti vrlo problematična. 

Izuzetno rani toplinski val u Francuskoj i Španjolskoj mogao bi dodatno opteretiti usjeve pšenice nakon sušnog proljeća. Ipak, očekivano smanjenje temperature i pljuskovi u cijeloj regiji već sredinom ovoga tjedna trebali bi spriječiti velike gubitke usjeva, navodi Reuters.

U Francuskoj je živa dostigla 40ºC i približava se vrijednostima zabilježenim u Španjolskoj, gotovo 42°C, što izaziva zabrinutost na tržištu zbog smanjenja prinosa. Pšenica je trenutno u fazi nalijevanja zrna. Analitičari predviđaju da će ovogodišnji urod krušne pšenice u Francuskoj iznositi između 33 i 34 milijuna tona, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 35,5 milijuna tona.

Slabiji urod i u Njemačkoj i Poljskoj?

Rumunjski ministar poljoprivrede Adrian Chesnoiu rekao je da će zbog nepovoljnih vremenskih prilika i većih troškova prinos biti umanjen, ali će imati dovoljne količine za izvoz. Slična situacija je i u Bugarskoj, ali je nedavna kiša donijela nadu da će pad prinosa biti manji. Kostadin Kostadinov, predsjednik bugarske Nacionalne asocijacije proizvođača žitarica, rekao je da očekuju dobru žetvu.

U Bugarskoj očekuju dobru žetvu (Foto: Bigstockphoto/Budabar)

Suho proljeće je u centralnoj Europi, posebno u Njemačkoj i Poljskoj, smanjilo potencijal prinosa. U Ujedinjenom Kraljevstvu očekuju prošlogodišnju žetvu.

Alarmantno stanje u Italiji

Nivo vode u jezerima i rijekama na području sjeverne Italije počeo se ubrzano smanjivati. Poljoprivrednici upozoravaju da su u riziku da izgube polovinu svoje proizvodnje zbog suše. 

Rijeka Po doživljava najveću stagnaciju vodotoka u posljednjih 70 godina, a slična je situacija i s drugim rijekama u centralnom dijelu zemlje. Sjeverne regije najavile su da će od Vlade zatražiti da proglasi izvanredno stanje zbog suše.

Italija će zbog suše proizvesti 15 posto manje pšenice

U svom priopćenju Konfederacija talijanskih poljoprivrednika CIA poziva na hitno djelovanje i navodnjavanje kako bi se spasili usjevi, naročito rajčice i lubenice. Navode da je ukupna šteta već premašila milijardu eura, a da bi suša mogla pogoditi proizvodnju kukuruza i soje i to za 50 posto. 

Istovremeno, konzorcij za melioraciju Burana izdao je crveni alarm apelirajući na poljoprivrednike na maksimalnu suradnju kako bi se oskudni vodni resursi koji su im na raspolaganju pažljivo koristili. 

Konzorcij za melioraciju Emilia Centrale, u pokrajini Reggio Emilia, bilježi iste probleme i već je planirao sniziti razinu pojedinih hidrauličnih pumpi kako bi se osigurala opskrba vodom nužna za navodnjavanje, piše dire.it. Direktor konzorcija Domenico Turazza smatra da im prijeti kriza "gora od one iz 2003. godine".


Tagovi

Suša Žetva Elementarna nepogoda Manji prinosi Francuska Italija Španjolska Toplinski val


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radno vreme 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma od 20. do 25.05, za posetioce je od 9 do 19 časova. U petak, 26.05, radno vreme je od 9 do 16 časova. #novosadskisajam #poljoprivrednisajam #poljoprivreda #agrar #stocarstvo #ratarstvo #pov... Više [+]