Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 29.04.2023. 15:00

Kako se odvija sjetva četiri glavna EU usjeva?

Zbog hladnoće i obilnih oborina kasnila je sjetva jarog ječma, kukuruza, šećerne repe i suncokreta. U Španjolskoj i Italiji suša diktira tempo i zasijane površine

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.898
  • 120
  • 0

JRC MARS Monitoring usjeva u Europi u svojoj je travanjskoj prognozi prinosa usjeva za 2023. dao detaljniji pregled uvjeta sjetve za četiri kulture: jari ječam, šećernu repu, kukuruz i suncokret.

Vlaga u zemljištu 

U sjevernim članicama previše vlage je odložilo početak sjetve jarog ječma. U Španjolskoj koja je najveći proizvođač završena je krajem prosinca. No, glavna područja za proizvodnju su pogođena sušom i niskim sadržajem vlage u tlu što se negativno odražava na rast i razvoj usjeva.

U Francuskoj je završena u ožujku, a u Njemačkoj početkom travnja s dovoljno padalina. U globalu se može reći da su obilne oborine i zahlađenje odgodile sjetvu, ali je u većini zemalja ona završena.

Prekid sjetve šećerne repe

U većini proizvodnih područja hladan val i oborine su prekinule započetu sjetvu šećerne repe. U Francuskoj je do kraja ožujka zasijano samo osam posto površina, dok je u Nizozemskoj do sredine travnja prijavljeno manje od 10 posto. Očekuje se da će takva značajna kašnjenja imati negativan utjecaj na potencijal prinosa.

Na sjeveru Europe se ubrzala tijekom prve polovice travnja s početkom povoljnijih uvjeta, a prognoza je da je završena do kraja mjeseca. Navodi se da su uvjeti za rani razvoj povoljni. Na jugu je ona završena. 

Sjetva kukuruza

I sjetva kukuruza je krenula unatoč lokalnim hladnim vremenskim prilikama. Započela je početkom travnja u jugozapadnim regijama Francuske, južne Poljske i Njemačke, uz povoljnu vlažnost tla za održavanje dobrog rasta biljaka. Slična situacija je i u ostalim članicama Unije.

Na našem je području, kako smo pisali, ona prolongirana. 

Nikada kasnija sjetva kukuruza: Što možemo očekivati od ove godine?

U Italiji i Španjolskoj zbog suše i smanjenih kapaciteta za navodnjavanje očekuju manju zasijanu površinu.

Sjetva suncokreta usporena

Intenzitet sjetve suncokreta je usporen. U Rumunjskoi i Bugarskoj, koje su glavni proizvođači u EU, počela je u optimalnom roku, drugoj poloviici ožujka, ali zbog čestih oborina i hladnoće došlo je do zastoja. Do sredine travnja zasijano je oko 25 posto planiranih površina. Sjetva i nicanje se poboljšavaju kako postaje sve toplije. Slična je situacija u drugim područjima. 

Na jugu je problem suša i potrebno je navodnjavanje za nicanje, što je najviše izraženo u Španjolskoj, dok su uvjeti u Francuskoj povoljniji.


Tagovi

JRC MARS Proljetna sjetva Sjetva kukuruza Sjetva šećerne repe Sjetva suncokreta Sjetva ječma Stanje usjeva Prognoza usjeva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.