Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza prinosa
  • 25.04.2023. 18:00

Prinosi usjeva 2023.: Kako izgleda travanjska prognoza?

Kiša je napunila rezerve vlage u većem dijelu Europe, no sjever Italije i Pirenejski poluotok su i dalje izloženi djelovanju suše.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.082
  • 57
  • 0

JRC MARS Monitoring usjeva u Europi predstavio je travanjsku prognozu prinosa usjeva za 2023. godinu u Europskoj uniji. Suša se nastavila na Pirenejskom poluotoku i sjeveru Italije, dok je oborina bilo na ostalim područjima.

Tijekom promatranog razdoblja, od 1. ožujka do 1. travnja 2023. suša je negativno utjecala na ozime i jare usjeve u Španjolskoj i Portugalu. U najvećem dijelu Europe padaline su natopile tlo i obnovile rezerve vode, ali su izazvale i kašnjenje sjetve jarih usjeva. Obilne kiše su ometale poljoprivredne radove na sjeveru Europe i u Turskoj. Kasni sjetva šećerne repe, krumpira i/ili jarog ječma na Britanskim otocima, sjevernoj Francuskoj i zemljama Beneluksa.

Pale značajne količine kiše 

Uvjeti vlažniji od uobičajenih uočeni su u drugim dijelovima zapadne Europe, većem dijelu Njemačke, Danske, južne Skandinavije, dijelovima regije Alpa, Češke, istočne Austrije, područja Balkana, zapadne Ukrajine, većeg dijela Bjelorusije, dijelovi europske Rusije i dijelovi Turske. U mnogim od ovih regija,, oborine koje su prelazile prosječnu razinu akumulirale su se tijekom 10 i više dana iznad praga od 5 mm.

Povoljni nivoi vlage u tlu doveli su do umjereno iznadprosječnog formiranja biomase. U Sloveniji i Hrvatskoj uvjeti su bili pretežno povoljni za travnjake, s višim temperaturama od uobičajenih. Na početku promatranog perioda padaline su bile oskudne, ali krajem ožujka i početkom travnja pale su značajne količine koje su nadomjestile manjak.

Na jugu suša, na sjeveru višak vlage

U Hrvatskoj i Sloveniji dobri uvjeti za ozimine 

Promatrano u globalu ove dvije zemlje su imale povoljne uvjete za razvoj ozimih usjeva. Ukupne oborine u Sloveniji su bile iznad prosjeka, a u Hrvatskoj blizu tog iznosa. Vlaga u zemljištu je nadoknađena. Tijekom ožujka su zabilježene više temperature od uobičajenih.

Sjetva jarih kultura, prema ovom izvješću je u tijeku. Očekuju se prinosi u skladu s višegodišnjim prosjecima.

Očekivani prinosi

Prosječan očekivani prinos za pšenicu u EU je 5,96 t/ha. Najveći prosječni prinosi krušne od 10,2 tone/ha očekuju se u Irskoj, a najniži od 1,88 tona/ha u Portugalu.

Kada je u pitanju jari ječam u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj sjetva je malo kasnila zbog zahlađenja registriranog početkom travnja, ali trenutno napreduje pod povoljnim vremenskim uvjetima, tvrde u izvješću. U Rumunjskoj i Mađarskoj je sjetva skoro završena, a oborine početkom mjeseca osigurale su adekvatnu nicanje. Najveći prosječni prinosi od 7,71 t/ha očekuju se u Irskoj, a najmanji 2,56 t/ha u Španjolskoj. Prosječan očekivani prinos za EU je 4,04 t/ha.

Najveći za ozimi ječam od 9,31 t/ha očekuju se u Irskoj, a najmanji 1,75 t/ha na Cipru. Prosječan za EU je 5,93 t/ha. Za Švedsku se očekuje najveći prosječni prinosi raži od 6,27 t/ha, a najmanji od 1,02 t/ha u Portugalu dok za EU iznosi 4,30 t/ha.

Prognoza za Hrvatsku za krušnu pšenicu je 6,01 t/ha, ozimi ječam 5,28 t/ha, a uljanu repicu 2,83 t/ha.


Tagovi

JRC MARS Prognoza prinosa Monitoring usjeva Očekivani prinos Prinos pšenice Prinos ječma EU prosjek Suša Višak vlage


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo