Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašavanje ratarstva
  • 12.05.2023. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

I Hrvatska na popisu EU zemalja čiji su poljoprivrednici pogođeni uvozom iz Ukrajine?

Predstavnici Odbora za ratarstvo HPK održali su sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Foto: Facebook/Marija Vučković
  • 2.933
  • 176
  • 0

Na koje načine pomoći ugroženi sektor hrvatskog ratarstva, bila je tema sastanka resorne ministrice Marije Vučkovič s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore. 

Prvenstveno, s Europskom komisijom ispitat će se mogućnosti produljenja provedbe Programa kreditiranja kroz Obrtna sredstva za ruralni razvoj koji HBOR provodi na inicijativu ministarstva i sufinancira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda, ali i povećanja ukupno raspoloživih sredstava te maksimalnog jediničnog iznosa kreditiranja. 

Iz Ministarstva poljoprivrede naveli su i da će se na Vijeću ministara nastaviti zalagati za kompenzacijske mjere za hrvatske i sve europske ratare. Naime, na posljednjim Agrifish sastancima ministrica je ukazala je na činjenicu da posljedice poremećaja zbog rata u Ukrajini, pored najsnažnije pogođenih tržišta, osjete i naši ratari.

Gubici bi mogli biti pola milijarde eura? 

Zatražila je pritom poduzimanje izvanrednih mjera za rješavanje poremećaja na tržištu žitarica, bilo kroz osiguranje dodatne potpore i/ili kompenzacijska plaćanja proizvođačima, ali i druge mehanizme, uz potrebu još bolje organizacije tranzita proizvoda iz Ukrajine kroz EU te striktnije kontrole takvog prometa.

U priopćenju sa sastanka, navode i da su poljoprivredni proizvođači iskazali značajan interes za ulaganja u obnovljive izvore energije na gospodarstvima. 

Kako nam otkriva predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, Petar Pranjić, sektor je zbog globalnih poremećaja ozbiljno uzdrman i svjesni su da im država tu sama ne može refundirati gubitke koji su već sada 200 do 300 milijuna eura, a u nadolazećoj žetvi bi mogli biti na istoj razini. "Dakle, pola milijardi eura štete", kaže otkrivajući da su tražili da se u suradnji s HEP-om ukinu prepreke postavljanja solarnih panela na krovove kako bi se omogućilo smanjenje troškova energenata, ali i dodatni prihod poljoprivrednim gospodarstvima od prodaje zelene energije. 

Ujedno, otkriva nam da su čuli, vezano uz EU kompenzacijske mjere, da će se na popisu zemalja čiji su poljoprivrednici pogođeni uvozom iz Ukrajine, naći i Hrvatska te Francuska. Na njemu je sad pet članica: Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Slovačka koje su bile zabranile uvoz ukrajinskih žitarica i određenih poljoprivrednih proizvoda. Točnije, prve dvije zabranile, ostale najavile slične poteze. 

Još 100 milijuna eura za poljoprivrednike pogođene uvozom iz Ukrajine

Odluke tih zemalja kojima su kanalizirali uvoz, a dozvolili tranzit, upozorava Pranjić, stvara se mogućnost da mi postanemo skladište te robe sumnjivog porijekla. "Možda čak i opljačkane, ukradene te stoga toliko jeftine", izražava sumnju. 

Općenito, kaže, sastanak je bio konstruktivan, u Ministarstvu su također svjesni problema s kojim se susreću domaći proizvođači te se pokušava zajednički pronaći rješenje. 


Tagovi

Ratarstvo Sastanak Ministarstvo poljoprivrede HPK Mjere pomoći Poremećaj tržišta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]