Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratari u problemu
  • 08.05.2023. 12:00
  • Osječko-baranjska, Bizovac

Lani suša, ove godine na nekim poljima žuta hrđa, no ratare sa pšenicom nešto više muči

Provozajte se od Osijeka do Vukovara, gdje god vidite tablu OPG, svi imaju robu jer nema potražnje, upozorava Marijan Ivković na preplavljenost domaćeg tržišta jeftinim ukrajinskim žitaricama.

Foto: J. Kuzmić/Ž.R. Kristić
  • 4.636
  • 236
  • 0

Pred ratarima koji mjesecima upozoravaju na rapidan pad cijene žitarica i uljarica te izostanak potražnje, sad je novi problem. Na nekim poljima pojavila se žuta hrđa koja bi mogla znatno smanjiti prinose. 

Kako je za Novu Tv ispričao Ivan Mandić, prije četiri dana je tretirao pšenicu, međutim ova gljivična bolest se strahovito proširila u dva, tri dana. "Kad prođete traktorom, žuti se kao da ste ga prebojali ili bacili žute prašine", opisao im je povratak bolesti koja kod nas nije zabilježena posljednjih 20 godina. 

Pogodovala joj je topla i vlažna zima. 

"Tko nije špricao i tko nije orao, mogao bi imati problem. Kod nas žute hrđe nema, na vrijeme smo obavili sve agrotehničke mjere", kaže nam Marijan Ivković, poznati ratar iz bizovačkog kraja dodajući odmah da se, zabrane li i oranje, ratari mogu pozdraviti s ovom proizvodnjom. 

Na žutu hrđu "nakalemile" se i lisne uši - kako zaštititi pšenicu?

Mora se, navodi, okrenuti zemlju da propusti vodu jer će inače sve što se posije voda "pojesti". Na njegovim poljima pšenica izgleda jako dobro, ali uzvraća što to vrijedi kad će ih cijena uništiti. Ni prošlogodišnji urod nije prodan. On sam u silosima koje ima u Ernestinovu jer bavi se i otkupom, ima 300 tona kukuruza, 700 tona pšenice i 200 tona soje. 

"Nitko ni ne pita da bi kupio. Provozajte se od Osijeka do Vukovara, gdje god vidite tablu OPG, svi imaju robu jer nema potražnje", upozorava na alarmantnu situaciju sa zalihama koje će sigurno dodatno srušiti ionako već nisku cijenu. Što je još gore, kaže, ne zna se koliko je zapravo jeftine ukrajinske pšenice stiglo na naše tržište, samim tim ni kolike su zalihe. 

"Gubitak živi, a zašto? Zbog države. Kako su Mađari svoja gospodarstva zaštitili? Zabranili uvoz, a naš Plenković se dodvorava EU, da ispadne faca preko naših leđa", ogorčen je Marijan navodeći da će "dok se naša država smisli zaštititi svoje proizvođače" ljudi propadati, odustajati od proizvodnje i na koncu prodavati svoju zemlju strancima. 

"Vlado, ne puni se proračun samo od mora"

S druge strane, kaže, javnost i dalje ima percepciju "dobije poticaj da bi kupio novog mercedesa". "A dobijemo toliko da se pokrijemo. I sad, ako je toliko pala cijena pšenice i nabavili su jeftinu, zašto ne pada cijena kruha?", upozorava na apsurdnu situaciju za koju se česti krivi ratare, a nemaju veze s tim. 

Inače, u proljetnoj je sjetvi posijao 8 hektara suncokreta i 42 ha kukuruza. Suncokret je već i niknuo, no ova godina ostavlja mu gorak okus. 

"Našoj Vladi su jedino bitni ovi što imaju apartmane na moru, ali ne puni se proračun samo od turizma. Ima nas OPG-a, obrta koji uredno plaćamo poreze, doprinose, a koje se ignorira", zaključuje. 

Žitne hrđe: Kako ih prepoznati i koje su mjere zaštite?

Kako je za Novu TV komentirao državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, žuta hrđa je 2014. zadnji put evidentirana kod nas. Zahvatila je podravski dio Hrvatske sve do zapadnog Srijema i štete su bile 20-30 posto. 

Vjeruje, kaže, da je velik broj poljoprivrednika zaštitio u T1 tretiranju nakon pojave vlatanja svoj usjev. "Ukoliko to do sada nisu učinili onda do klasanja još stignu. Dakle, zaštitnim sredstvima protiv ove bolesti", istaknuo je. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žuta hrđa Marijan Ivković Zaštita usjeva Otkupna cijena Puni silosi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]