Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 05.07.2022. 12:00

Cijene žitarica padaju, na domaćem tržištu pala i cijena uljanoj repici

Nastavljen je pad cijena žitarica na svjetskom tržištu. Sada su na razini prije rata u Ukrajini.

Foto: Depositphoto/kiriak09
  • 15.081
  • 1.809
  • 0

Nastavlja se pad cijena žitarica, a cijene pšenice, kukuruza i ječma su skoro dostigle iznose od prije rata u Ukrajini. Uz međunarodnu pomoć pojavljuju se različite mogućnosti izvoza ukrajinske pšenice, a u tijeku je žetva, izvještava Agrarheute.

Rusija je izrazila svoju spremnost da odblokira crnomorske luke i ispuni obaveze za izvoz hrane i gnojiva

Cijene kao prije rata

Cijene pšenice za novu žetvu pale su na 334,50 eura po toni. Sredinom svibnja one su dostigle vrhunac, a sada su europske cijene pšenice pale za 105 eura po toni ili 25 posto. To je iznos koje je bio krajem ožujka i početkom travnja. Na tržištu budućnosnica cijene kukuruza su pale na 288,25 eura po toni.

Pale cijene žitarica - jedno izvješće utjecalo na globalno tržište

Francuska vlada je održala razgovore s predstavnicima industrije kako bi predložili rješenja. Oni mjesecima pokušavaju pregovorima osigurati deblokadu crnomorskih luka, a istovremeno se razvijaju alternativne izvozne rute. Europska unija bi potencijalno mogla kupiti dva do tri milijuna tona žitarica za privremeno skladištenje u državama članicama koje graniče s Ukrajinom, što bi smanjilo ukrajinske zalihe.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je izvoz žitarica pao za 43 posto na godišnjem nivou na 1,41 milijuna tona. Kupovina ukrajinskog žita omogućila bi Europskoj komisiji da osigura financijska sredstva za poljoprivrednike koji bi mogli kupiti sjeme, gnojivo i gorivo. Istovremeno bi omogućili da EU pruži donacije u hrani za mnoge zemlje koje su u teškoj situaciji.

Pala cijena za uljanu repicu 

U Rusiji se očekuju visoki prinosi žitarica, a država je smanjila porez na njihov izvoz kako bi povećala isporuke u marketinškoj sezoni od srpnja do lipnja2022./23. godine. U ovoj sezoni, ruski poljoprivrednici donose rekordne prinose od 41 milijuna tona pšenice dostupne za izvoz. To je za 25 posto više nego prošle sezone. Očekuje se da će se žetva pšenice u 2022. godini povećati na 86,9 milijuna tona u odnosu na 81 milijun tona u 2021. godini. Ako bi se to realiziralo, Rusija ostaje najveći svjetski izvoznik pšenice.

USDA je u prošloj sezoni 2020./21. godine procijenila ruski obujam izvoza na 33 milijuna tona pšenice. Trenutno takvi podaci nisu dostupni, jer je ruska carina prestala da objavljuje podatke o uvozu i izvozu.

Hladan tuš za ratare - cijena pšenice 2,1 kunu za kilogram?

Žito Grupa jučer je objavila nove kotacije kupovnih cijena. Prema njoj kilogram pšenice košta isto kao i prošlog tjedna, od dvije do 2,20 kn, ovisno o klasi. Ječam će plaćati 1,90 za kilogram, a uljana repica 4,60 kn/kg, što znači da joj je cijena pala za 10 lipa u odnosu na prošli tjedan.


Tagovi

Cijene žitarica Cijene pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]