Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 01.07.2022. 18:00

Pale cijene žitarica - jedno izvješće utjecalo na globalno tržište

Izvješće USDA o stanju usjeva i podaci o svjetskim zalihama izazvali su pad cijena na burzama

Foto: Đorđe Lalić
  • 7.774
  • 549
  • 0

Novo izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) o stanju usjeva izazvalo je pad cijena pšenice i kukuruza. Korekcija je napravljena i na tržištu soje i uljane repice. Pored toga utjecaj su imali podaci o zalihama žitarica koje su još uvijek bile dostupne krajem svibnja, izvijestio je Agrarheute.

Pale cijene

Nakon rasta ovog tjedna, cijene pšenice su naglo pale nakon objave izvješća, kao i kukuruza. Rast su na početku zabilježile one za soju i uljanu repicu, ali su posljedično i one krenule prema dolje. 

Na burzi u Chicagu srpanjski ugovor o pšenici je pao za 47 centi, na 8.68 dolara po bušelu (1 bušel je oko 25 kg). Pad je zabilježio i novi rujanski ugovor koji je pao za 46 centi, na 8.84 $ po bušelu. Cijena za novi kukuruz je pala na 6.28 $ po bušelu.

Cijena soje je prvo porasla, a zatim pala na 14.50 $. U Kanadi se uljana repica prodavala po 8.78 CAD/t.

Sve je ovo djelovalo lančano te dovelo do smanjenja i na europskom tržištu. U Parizu na MATIF-u zabilježene su cijene za novu žetvu pšenice od 349,75 eura/t i kukuruza od 298 eura/t.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Uljana repica je pala na 694 eura/t.

Cijene pšenice su naglo pale poslije objave izvještaja (Foto: Depositphotos/valio84sl)

Više kukuruza i ozime pšenice, manje soje?

Izvješće USDA je pokazalo da su američki poljoprivrednici u ovoj godini zasijali više kukuruza i manje soje kako bi iskoristili visoke cijene žitarica. Ukupne površine pod kukuruzom su iznosile 36,40 milijuna hektara, a za soju 35,75 milijuna hektara.

Zapravo su površine pod kukuruzom gotovo beznačajno veće pa je pravo je iznenađenje da je ovaj podatak izazvao nagli pad cijena.

Ukupne površine pod pšenicom su procijenjene na 19,06 milijuna hektara što je povećanje od jedan posto u odnosu na 2021. Pod ozimom pšenicom je 13,76 milijuna hektara, a pod jarom 4,49 mil. ha. Durum pšenica zasijana je na 0,80 mil. ha što je oko 21 posto više nego prošle godine.

Zalihe žitarica

Svjetske zalihe pšenice su manje, a kukuruza veće u odnosu na 2021.

Zalihe stare pšenice uskladištene do 1. lipnja 2022. iznosile su 17,9 milijuna tona, a durum pšenice 0,57 mil. t. To je manje nego prošle godine u istom periodu.

Kada je riječ o kukuruzu, zabilježeno je povećanje za šest posto u odnosu na 2021. pa zalihe iznose 110,4 mil. t. Podaci za soju govore da su povećane za 26 posto na 26,4 mil. t.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe