Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.07.2021. 18:00

Burze žitarica: Kineske cijene skaču u nebo - tona pšenice do 360 eura?

Cijene ratarskih kultura puno su veće na kineskim u odnosu na ostale svjetske burze uključujući i one europske. Žitarice skuplje do 160 eura, uljana repica 170, a kukuruz 150 eura za tonu.

Foto: Martina Popić
  • 2.805
  • 421
  • 0

Proizvodnja ozime pšenice u Kini porasla je za dva posto u odnosu na lani i dostigla 134 milijuna tona, objavio je tamošnji Državni zavod za statistiku. Međutim, kako piše reuters, kvaliteta usjeva mogla bi biti narušena zbog obilnih kiša u glavnim dijelovima proizvodnje. I Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo je slične procjene u kojima očekuju žetvu od oko 136 milijuna tona i uvoz od 10 mil. t ovog zrna.

Veća proizvodnja rezultat je većih zasijanih površina koje su porasle za jedan posto, što je prvi porast u toj zemlji tijekom posljednjih šest godina. USDA procjenjuje da je pšenice u toj zemlji zasijano na oko 23 milijuna hektara.

Kako bi pomogle sektoru, tamošnje su državne vlasti podignule minimalnu otkupnu cijenu i povećale poticaje. Dakle, Kina je svoju politiku usmjerila na sigurnost hrane nakon pandemije Covid-19 i poduzela mjere za jačanje opskrbe žitaricama.

Razlike u cijenama su očigledne

Cijene na tamošnjim terminskim tržištima u Dalianu i Zhengzhousu znatno su više nego na svjetskom ili europskom tržištu, navodi agrarheute. Primjerice, na Zhengzhou tona pšenice ovog mjeseca košta 2.633 juana, što je 342 eura, a za idući mjesec predviđene su i veće - 360 eura, dok su one na ostalim svjetskim i europskim burzama puno niže. Primjerice, na pariškoj burzi EuroNext košta 200 eura, a čikaškoj CME 203,42 €.

Što se tiče uljane repice, ona u Kini kotira na oko 764 eura po toni, a na kanadskom ICE-u 589,39 eura.

Tonom kukuruza iz prošlogodišnje berbe na burzi Dalian se trguje po cijeni od oko 362 eura po toni, dok su one za novu berbu 335 eura. Istovremeno, na EuroNext-u on košta 236,25 eura, a CME-u 211,97 € po toni. 

Kukuruz zamjenjuju jeftinijim varijantama

Minimalna prodajna cijena pšenice u Kini za proizvođače hrane za životinje povećana je na 305 eura po toni kako bi se smanjila njezina sve veća upotreba u stočarstvu. Zbog izuzetno visokih za kukuruz, kineski trgovci i proizvođači krmiva kupovali su sve više pšenice iz državnih rezervi kako bi ga zamijenili u stočnoj hrani.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova izdalo je i smjernice s ciljem smanjenja kukuruznog i sojinog brašna u hrani za svinje i perad, što bi moglo utjecati i na globalni protok žitarica. Stoga kineski proizvođači krmiva pokušavaju zamijeniti kukuruz jeftinijim varijantama poput pšenice, ali i rižinim mekinjama, ječmom te sirkom.

Kina povećava proizvodnju kukuruza, veća cijena ispraznila skladišta?

Iako vlasti rade na tome da prošire uzgoj kukuruza, kineski ratari povećavaju proizvodnju ostalih usjeva poput soje i pšenice. Prema tamošnjem Državnom zavodu za statistiku poljoprivrednici su prošle godine posijali 41,264 milijuna hektara kukuruza, a ubrali 261 milijuna tona ovog zrna. Ove godine USDA očekuje prinose od 268 milijuna tona s otprilike 24 milijuna zasijanih hektara sljedeće jeseni.


Tagovi

Kina Burze Žitrice Cijene Tržište Stočna hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.