• HPK
  • 27.03.2020. 13:30

Brlošić: Najveća pomoć bila bi isplata potpora u punom iznosu do 15. travnja

Potpredsjednik HPK Mato Brlošić komentirao je i proljetnu sjetvu, izdavanje propusnica, ali i otvaranje dijela tržnica.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 4.280
  • 400
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima trenutno bi najveća pomoć bila isplata potpora u punom iznosu i to najkasnije do 15. travnja, kako bi mogli investirati u sjetvu, izjavio je u petak za Hinu potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne Komore (HPK) Mato Brlošić.

Kazao je kako pripreme za proljetnu sjetvu teku prilično dobro, dio sjetve je već odrađen, a trgovine specijalizirane za repromaterijale u poljoprivredi funkcioniraju i rade.

Ali nije dobro, ističe Brlošić, što ne rade trgovine specijalizirane za rezervne dijelove"Jako je važno imati repromaterijal i rezervne dijelove, jedno bez drugoga ne ide i moramo hitno poraditi na tome da se otvore te specijalizirane trgovine za prodaju poljoprivrednih dijelova i mehanizacije. To je nužno", rekao je.

Repromaterijala, sjemena, zaštitnih sredstava, po njegovim informacijama je dovoljno, a i vrijeme poljoprivrednicima ide na ruku.

Proljetna sjetva uz Covid-19: zatraženo hitno otvaranje trgovina s dijelovima za strojeve

"U idućih mjesec, mjesec i pol dana proljetna sjetva bit će intenzivna, kao i prihrana kultura zasijanih jesenas, poput pšenice. Za tri, tri i pol mjeseca žeti ćemo pšenicu i onoga najvažnijega proizvoda za ishranu ljudi Hrvatska će sigurno imati dovoljno za svoje potrebe", rekao je Brlošić.

Osvrnuo se i na propusnice za poljoprivrednike, napominjući kako je prvotni prijedlog komore bio da osobna iskaznica i iskaznica poljoprivrednog gospodarstva budu dovoljne za njihovo nesmetano kretanje, bez obzira gdje su im njive, ili kod nabavke materijala ili dijelova.

Kome je potrebna propusnica - pojašnjenja za OPG-ove i ribare-obrtnike

Imamo 170 tisuća upisanih OPG-a, a više od 70 posto njih ne može na internet, jer je riječ o starijim osobama, kazao je Brlošić napominjući da se treba pobrinuti kako im dostaviti propusnice. Postoje čak, kako je naveo, i specifičnosti poput pčelara koji pčele drže i nekoliko stotina kilometara od svoga prebivališta, a nisu upisani u upisnike.

"Sve je to dosta složeno i teško rješivo u jednom danu", rekao je Brlošić. 

Kazao je i kako je poljoprivrednike razljutila nedavna odluka o zatvaranju tržnica, čime je malim proizvođačima onemogućena prodaja njihovih proizvoda.

"Sada se došlo do nekog prijelaznog rješenja i nadam se da će već za vikend voće i povrće koje su proizveli mali OPG-i doći na tržnice i do potrošača", rekao je.

Dozvoljen rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica

Naime, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović jutros je uz ostalo najavio dopuštanje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi.

To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje. Odluka stupa na snagu danas, a očekuje se da trgovine počnu raditi od sutra ujutro, rekao je Božinović.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HPK Mato Brlošić Proljetna sjetva Isplate potpora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prva godina, prvog vrta. Od sjemena preko pikiranja do prve jagode, kelja, daikona, cvjetače... Prvo... Pročitaj cijelu bilješku »