• Tržnice
  • 27.03.2020. 12:15

Dozvoljen rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica

Uz strogu primjenu protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja, omogućen je nastavak proizvodnje odnosno plasmana proizvoda na jedan znatan dio domaćeg tržišta, navode iz Ministarstva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 209
  • 31
  • 0

Dozvoljen je rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"S obzirom na mnogobrojne apele za pomoći i upite poljoprivrednih proizvođača i proizvođača hrane koji imaju prodavaonice i kioske na prostoru tržnica, a s ciljem osiguranja opstojnosti hrvatske proizvodnje i opskrbe krajnjih potrošača, napori i provedene aktivnosti Ministarstva poljoprivrede omogućili su, uz strogu primjenu protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja, nastavak proizvodnje odnosno plasmana proizvoda na jedan znatan dio domaćeg tržišta.

Naime, Predmetnom odlukom Stožera civilne zaštite RH dozvoljen je rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica koje prodaju prehrambene proizvode, higijenske potrepštine te poljoprivrednim trgovinama i onima koje prodaju hranu za životinje", stoji na stranici Ministarstva. 

Kako dodaju, pritom je izuzetno važno napomenuti da je zdravlje ljudi glavni cilj i nemjerljiv kriterij općeg poslovanja. Mjere kontrole i sprječavanja širenja bolesti u narednom razdoblju mijenjat će se ovisno o epidemiološkoj situaciji te je iz tog razloga za sve odgovorne poljoprivredne proizvođače i subjekte u poslovanju s hranom nužno konstantno praćenje preporuka i redovitih zdravstvenih priopćenja Stožera civilne zaštite RH, kao i strogo pridržavanje svih mjera i preporuka.

Tržnice će se djelomično otvoriti, mali poljoprivredni proizvođači uputili apel

"Ministarstvo poljoprivrede će i nadalje kao nadležna institucija brinuti i aktivno sudjelovati u radu Stožera te pokretati i koordinirati aktivnosti i mjere za očuvanje kontinuiteta poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane kao gospodarski strateški važne djelatnosti, kako bi se osigurale dovoljne količine hrane i pomoglo u smanjivanju socijalnih i gospodarskih teškoća u zemlji", naglašavaju. 

Inače, u okolnostima epidemije bolesti COVID – 19 te provedbe protuepidemijskih mjera zaštite zdravlja ljudi, prema podacima Ministarstva, preko 170.000 poljoprivrednika registriranih u Upisniku poljoprivrednika Ministarstva poljoprivrede iznimno je otežano poslovanje i planiranje proizvodnje.

Osobito je otežano poslovanje oko 70.000 tržišno orijentiranih OPG-a, oko 2.250 poljoprivrednih obrta, oko 360 poljoprivrednih zadruga te oko 3000 ribarskih obrta, kao i znatnom broju odobrenih i registriranih subjekata u poslovanju s hranom i u poslovanju s hranom za životinje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Tržnica Rad Ministarstvo poljoprivrede Koronavirus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav od mojih malih farmera :)