• Propusnice
  • 27.03.2020. 08:25

Kome je potrebna propusnica - pojašnjenja za OPG-ove i ribare-obrtnike

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je dodatna pojašnjenja, vezano uz priopćenje Ministarstva o izdavanju propusnica.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 13.374
  • 1.053
  • 0

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je dodatna pojašnjenja, vezano uz priopćenje Ministarstva o izdavanju propusnica

"Propusnica koju izdaju službenici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva nije potrebna poljoprivrednim proizvođačima koji ne napuštaju mjesto prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za izdavanje Propusnice dostupan je ovdje

Odgovorne osobe u pravnoj osobi koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (trgovačka društva, obrti, zadruge) izdaju objavljenu Propusnicu (niže u tekstu) Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za svoje zaposlenike", navode na svojoj stranici. 

Poljoprivrednici, propusnice će izdavati Ministarstvo u suradnji s Nacionalnim stožerom

Kako dodaju, obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja su u registru poreznih obveznika i imaju prihod veći od 80.500,00 kuna smatraju se poslovnim subjektima te imaju pravo izdati Propusnicu (niže u tekstu) Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ovjerenu pečatom i potpisom vlasnika sebi, članovima i zaposlenicima (ako ih imaju)  na OPG-u.

Izgled objavljene Propusnice Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske (izvor: NN 35/2020; Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj):

Ministarstvo poljoprivrede izdaje propusnicu nositeljima i članovima OPG-a koji nemaju zaposlene osobe na OPG-u o OPG-ima koji nisu u registru poreznih obveznika. 

"Osobe koje nisu nositelji niti članovi OPG-a ne mogu dobiti Propusnicu po osnovi obavljanja poljoprivrednih radova, izuzev pčelara koji su u evidenciji pčelara Hrvatskog pčelarskog saveza i posjednika domaćih životinja koji su upisani u Registar farmi (JRDŽ).

Građanima Republike Hrvatske za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim resursima koji se nalaze izvan teritorija RH, službenici Ministarstva poljoprivrede ne izdaju Propusnice. U tim slučajevima potrebno se obratiti Stožerima civilne zaštite i Ravnateljstvu policije.

Sve do sada izdane Propusnice su važeće. Ne treba ponovno podnositi Zahtjev", naglašavaju.

Pojašnjenja za ribare - obrtnike 

Vezano uz ribare - obrtnike, pravne osobe odnosno poslodavci izdaju, ovjeravaju i potpisuju propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta za putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće.

"Pravne osobe i obrtnici trebaju izdati propusnice sukladno navedenoj Odluci svim zaposlenicima ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Odgovorna osoba ili vlasnik obrta dužan je ovjeriti propusnicu svojim potpisom i pečatom tvrtke odnosno obrta.

Ovjerene propusnice se šalju zaposlenicima elektroničkim putem (e-mail) ili drugim komunikacijskim kanalima i aplikacijama (Viber, WhatsApp, Messenger) i vrijede u elektroničkom obliku. Propusnicu je potrebno dati na uvid  policiji i/ ili djelatnicima stožera civilne zaštite.

Zaposlenici su dužni prilikom obavljanja neophodnih poslova izbjegavati izravan međusobni kontakt te provoditi propisane mjere osobne zaštite, te držanje razmaka od najmanje 2 metra, a na otvorenom minimalno 1 m", pojašnjava voditeljica Službe za podršku u korištenju mjera ribarstvene politike, mag. ing. Valentina Andrić. 

Izvor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Propusnice OPG Ribari Pojašnjenja Savjetodavna


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).