Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DG Agri
  • 26.05.2017. 12:00

Trgovinska mapa svijeta: Trgovina za sve!

John Clark u Bruxellesu održao bogato izlaganje o trgovinskim aspektima zajedničke poljoprivredne politike EU.

  • 690
  • 65
  • 0

S ciljem širenja informacija i promocije domaćih proizvoda, posjetili smo srce Europske unije Bruxelles, gdje je DG Agri okupio 20 novinara iz 20 država s ciljem informiranja javnosti o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici ZPP i trgovini poljoprivrednim proizvodima.

John Clark o trgovinskim aspektima ZPP EU

John Clark, direktor za međunarodne odnose u Općoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj u Europskoj komisiji, održao je bogato izlaganje o trgovinskim aspektima zajedničke poljoprivredne politike EU.

Europa cilja na pravednije potpore poljoprivredi

Domaća podrška i javna zaliha za koje treba pronaći trajno rješenje

Doznali smo koji su to građani koji su sve kritičniji za trgovinske sporove i globalizaciju, a u tom smislu, očekujemo odgovore na pitanja u kojem smjeru ide domaća podrška i javne zalihe za koje treba pronaći trajno rješenje.

Govorimo li o WTO "poljoprivredi", tada je važno spomeuti 11. Svjetsku konferenciju o trgovini koja će se održati u Buenos Airesu u prosincu 2017. godine. Tamo ćemo dobiti i odgovore na ova važna pitanja.

Poteškoće stvaraju SAD, Kina i Indija

"Premda se suočavamo s velikim zanimanjem za rad na domaćoj potpori, poteškoće nam stvaraju SAD, Kina i Indija.

Kanada će liberalizirati 95% poljoprivrednog uvoza iz EU

Govorimo li o EU-Kanada CETA tarifi, tada govorimo o ambicioznom sporazumu pri kojem će EU u potpunosti liberalizirati 97% poljoprivrednog uvoza iz Kanade, uključujući i žitarice. Pri tome je bitno napomenuti da će Kanada u cijelosti liberalizirati 95% poljoprivrednog uvoza iz EU, uključujući vino i žestoka pića te obrađene poljoprivredne proizvode.

Potpore trebaju EU poljoprivredi zbog nižih cijena

Glede specifičnih tretmana za osjetljive proizvode, potrebito je naglasiti izuzetke EU, odnosno piletinu i puretinu, jaja i proizvode od jaja, a kada govorimo o izuzetcima Kanade govorimo o mliječnim proizvodima (osim sira), piletini i puretini, jajima i proizvodima od jaja. Doznali smo tako da će Kanada štititi 143 vodeća gastro proizvoda EU.

Meksiko - poboljšanje pristupa tržištu robe, usluga i investicija

Uzmemo li u obzir Meksiko, tada govorimo o poboljšanju pristupa tržištu robe, usluga i investicija uz odredbe o modernizaciji koja datira iz 2000. godine. Uvozni interesi EU ogledaju se u svinjetini, mliječnim proizvodima i prerađenim proizvodima - tražeći paritet tretmana s SAD-om i Kanadom na tržištu Meksika.

Napredak u poslovanju postignut krajem 2016. za Japan

Govorimo li o Japanu, tada govorimo o dobrim izgledima u poslovanju jer je napredak postignut krajem 2016. u svim poglavljima, ali tome usprkos, nije dovoljan za zaključivanje pitanja poljoprivredne tarife i zemljopisne oznake. EU i dalje ima za cilj ambiciozan ishod u poljoprivredi, uključujući i necarinske mjere.

Uzmemo li u obzir Afriku, tada imamo u vidu Državne sporazume o ekonomskom partnerstvu (EPA) koji su stupili na snagu 10.10.2016. godine", priča John Clark.

Put prema naprijed

Govorimo li o pregovorima o trgovini, tada govorimo o putu prema naprijed, a samim time i sljedećim stavkama:

  • Zadržavanje temeljnih vrijednosti u skladu s komunikacijom "Trgovina za sve",
  • Otvorenost, solidarnost, vladavina prava, kao i suradnja
  • Usredotočenosti na komparativnu prednost
  • Pažljivo liječenje osjetljivih proizvoda poput govedine, etanola, peradi.
  • Poticanju izvoza: gospodarskoj diplomaciji, visokim razinama misije, te promociji
  • Modernizaciji zajedničke poljoprivredne politike koja uključuje prilagodbe trgovinskoj politici, te tržišne i trgovinske prilike
  • Uklanjanju prepreka trgovini, odnosno mjerama bez tarifa: npr. Meksiko, Kolumbija, Vijetnam - SPS barijere: npr. Govedina, voće i povrće, te EU međunarodni program SPS: regionalizacija, EU kao jedinstveno regulatorno tijelo, korištenje međunarodnih standarda

Tagovi

Heikke Libach Comelia Smet Urlika Holmstrom Euopska komisija Novinari Seminar Zajednička poljoprivredna politika Brisel John Clark


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.