Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med Index
  • 01.10.2021. 18:00

Označavanje hrane: Predložen i treći sustav - Med Index

Smatrajući kako oznake Nutri-Score i Nutrinform Battery nisu adekvatne, talijanski znanstvenici sa Sveučilišta u Bariju osmislili su Med Index.

Foto: Depositphotos/Syda_Productions
  • 165
  • 25
  • 0

Svaka zapakirana hrana koja se stavlja na tržište EU-a i namijenjena je potrošačima, morat će imati oznaku hranjivosti, dio je strategije Od polja do stola. Do sada su javnosti predstavljene francuska oznaka Nutri-Score te talijanska Nutrinform Battery. 

Med Index novi je predloženi sustav označavanja hrane kojega su osmislili također talijanski znanstvenici, sa Sveučilišta u Bariju. Njegov bi se logotip trebao nalaziti na prednjoj strani pakiranja i sadržavati nutritivne vrijednosti, ali i utjecaj na okoliš, navodi Olive Oil Times.

"Trenutne platforme za označavanje poput Nutri-Score-a i Nutrinform Battery-ja ne uzimaju u obzir utjecaj proizvodnje hrane na okoliš što je vrlo bitno. Također, upitan je i kriterij po kojemu oni kategoriziraju namirnice“, istaknuli su kreatori Med Index-a.  

Nutri-Score nije realan?

Naime, francuska oznaka Nutri-Score pretvara nutritivnu vrijednost proizvoda u kôd koji se sastoji od pet slova, različitih boja. Svaki se proizvod ocjenjuje na temelju znanstvenog algoritma. Uzima u obzir hranjive sastojke (energetsku vrijednost i količinu šećera, zasićenih masti i soli) i njezine pozitivne vrijednosti (količina vlakana, proteina, voća, povrća i orašastih plodova, uljane repice, orahovog ulja i sl.). Pomoću nje, već na prvi pogled možete vidjeti koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbjegavati.

No, Talijani smatraju da je ona pristrana, a brine ih i to što nisku ocjenu daje mediteranskoj prehrani, navodeći da ona sadrži visok udjel energije, zasićene masti, veliku količinu šećera ili soli. 

Navodeći još neke nedostatke ove oznake, Maria Lisa Clodoveo, izvanredna profesorica na navedenom sveučilištu rekla je kako ona ocjenjuje hranu za uravnoteženu prehranu na temelju uzoraka od 100 grama ili 100 mililitara. "No, svi znamo da se hrana ne konzumira u tim količinama. Nitko ne bi pojeo 100 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili 100 grama ribanca“, napomenula je. 

Nasuprot tome, nova oznaka Med Index naglasak stavlja na ekstra djevičansko maslinovo ulje i ostale prehrambene proizvode koji se tradicionalno povezuju s mediteranskom hranom (Med kao mediteranski, op.a.). Na njihovom popisu ovo ulje spada među najvažnije sastojke zdrave prehrane, dok mu je, primjerice, Nutri-Score na ljestvici od A (zeleno) do E (crveno) pripisao C tj. žutu boju. 

"Istu ocjenu imaju i maslinovo ulje, ulje sjemenki i razne druge masti koje se nikako ne mogu staviti u istu košaru“, naglasila je Clodoveo. 

Također, dodaje, veliki nedostatak je i taj što se jako puno toga promijenilo od prvog predstavljanja Nutri-Score-a, a njegovi kreatori po tom pitanju nisu ažurni. "Ne uzimaju u obzir najnovija istraživanja", konstatira. 

Med Index pokazuje utjecaj na okoliš

Ni talijanski model Nutrinform Battery nije oduševio ove znanstvenike. 

Riječ je o sustavu koji za razliku od francuskog koji dodjeljuje bodove, pokazuje postotak energije i hranjivih tvari kojega ima određena hrana. Njegovi tvorci tvrde da je obrazovnog karaktera i cilj mu je informirati i educirati potrošače o odabranoj namirnici. Njezin nedostatak, kaže Clodoveo vide u tome što je jako brzo razvijena, u nju nije bila uključena talijanska znanstvena zajednica te što za ikonografiku koristi bateriju. 

Na Med Indexu, komentiraju njegovi kreatori, radili su stručnjaci iz raznih područja - poput liječnika, kemičara, ekonomista, psihologa i nutricionista. Kao rezultat, pojašnjava Maria Lisa, nastala je skala s tri ocjene – dobro, bolje i najbolje. 

Nadalje, sustav označavanja koristi piramidu koja pokazuje koliko je porcija u pakiranju, koliko je fizičke aktivnost potrebno da bi se potrošile kalorije koje sadrži namirnica te koliko je ona dobra s prehrambene, ekološke i društvene strane održivosti. 

Ipak, otkriva znanstvenica, postoje i nedostatci. Ova oznaka ne uključuje prerađenu hranu kao ni onu s posebnim aditivima i dodacima. "Nadahnut je principima MedDiet-a, poput konzumiranja različitih vrsta sezonskih proizvoda kao i onih koji su jako malo ili nisu uopće prerađeni“, pojasnila je. 

Konačna odluka do 2022. godine

Novi sustav pozdravili su proizvođači u Italiji, posebno oni ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

"Čini se kao dobro rješenje, pogotovo sada kada sektor maslinovog ulja pokušava educirati potrošače o njegovim kvalitetama“, istaknula je za Olive Oil Times Elia Pellegrino, predsjednica talijanske udruge Italian Olive Milling Association.

Potrošači, kaže, većinu svojih odluka donose na temelju cijene proizvoda i često ne razmišljaju o zdravstvenim dobrobitima. "Treba nam jednostavna etiketa koju kupci mogu razumjeti", naglasila je dodavši da natpis na proizvodu treba potvrditi njegovu kvalitetu. 

Konačna odluka o tome koja će se oznaka koristiti, trebala bi biti donijeta do 2022. godine

Prema talijanskim znanstvenicima, činjenica da je predložena oznaka Nutri-Score usvojena u samo nekoliko zemalja, a ima i par žestokih protivnica, pokazuju da će se rasprava odvijati puno duže. 

U EU se vodi bitka oko označavanja hrane: Copa-Cogeca osudila oznaku Nutri-Score

"Nadamo se da će rok do 2022. za odabir platforme za označavanje biti odgođen jer odluka koju će Bruxelles donijeti imat će utjecaj u Europi barem sljedećih 10 godina", kazala je Clodoveo te poručila kako ideja da se iz Nutri-Score-a isključe neke vrste hrane, poput one zaštićene europskim oznakama izvornosti, dodatno pokazuje da ovaj prijedlog ne ispunjava svoje ciljeve. 


Tagovi

Označavanje hrane Med Index Nutri-Score Nutrinform Battery Maria Lisa Clodoveo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.