Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nutri-Score
  • 03.10.2020. 12:00

Što je oznaka Nutri-Score i hoće li biti obavezna u svim EU zemljama?

Nutri-Score je nutricionistička oznaka koja nutritivnu vrijednost proizvoda pretvara u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, svako sa svojom bojom (tamno i svijetlo zelena, žuta, narančasta i crvena). 

Foto: Facebook/ Represent Communications
  • 4.090
  • 125
  • 0

Svako treće dijete i polovina odraslih Europljana pati od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti što povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti kao što je dijabetes ili rak. 

Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) oznake hranjivih vrijednosti koje se nalaze s prednje strane ambalaže proizvoda, potrošačima mogu pomoći da usvoje zdravije prehrambene navike. Kako bi to bilo što učinkovitije, označavanje ovih vrijednosti trebalo bi se primjenjivati kod svih članica EU i temeljiti na čvrstim i neovisnim znanstvenim dokazima koji su bez ikakvog komercijalnog interesa. 

Jedna od takvih oznaka je Nutri-Score koju je razvio francuski tim neovisnih istraživača. Trenutno se koristi na dobrovoljnoj bazi u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Španjolskoj, a Njemačka i Nizozemska nedavno su je odabrale kao središnju nacionalnu oznaku prehrambenih proizvoda. 

Pet boja i pet slova za izbalansiranu prehranu

Ova oznaka pretvara nutritivnu vrijednost u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, svako sa svojom bojom (tamno i svijetlo zelena, žuta, narančasta i crvena). 

Uzima u obzir hranjive tvari koje treba izbjegavati (ovisno o energetskoj vrijednosti i količini šećera, zasićenim mastima i soli) te one pozitivne (količina vlakana, proteina, voća, povrća i orašastih plodova, maslinovog, orahovog i repičinog ulja). Tako npr. slovo A na zelenoj podlozi označava da proizvod ima dobre rezultate u pogledu ukupne hranjive vrijednosti, dok se hrana s crvenim E treba konzumirati samo umjereno.

Kako se izračunava?

Nutri-Score izračunava se na 100 g ili 100 ml proizvoda i tako olakšava usporedbu artikla koji pripadaju istoj kategoriji. Naravno, treba uzeti u obzir da nećete uvijek koristiti tu količinu proizvoda nego jednu žlicu, primjerice maslinovog ulja ili red čokolade, čašu mlijeka i sl. 

Oznaka pretvara nutritivnu vrijednost u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, svako sa svojom bojom (tamno i svijetlo zelena, žuta, narančasta i crvena)

Zahvaljujući ovom sustavu nutritivna vrijednost proizvoda se brže otkriva i pomaže da kupac izbalansira svoju prehranu. Naravno, ne treba izgubiti iz vida piramidu prehrane koja inzistira na raznovrsnom odabiru namirnica. To znači da se ne treba fokusirati samo na one s oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E, već da proizvode koji imaju zelenije boje možemo konzumirati češće i u većoj mjeri, u odnosu na one obilježene crvenom ili narančastom bojom.

Primjerice, ulja poput maslinovog označena su slovom D (dakle, narančastom bojom koja upozorava da treba pripaziti s konzumacijom) jer sadrže zasićene masne kiseline. No, pored toga, sastoji se od drugih dobrih masnoća i niza spojeva koji doprinose izbalansiranoj prehrani, stoga ga ne treba izbjegavati.

Na 25% francuskog tržišta

Ideju o prehrambenoj naljepnici na prednjoj strani pakiranja predložio je profesor Serge Hercberg još 2014. godine u izvješću za Ministarstvo zdravstva, a tek je u siječnju 2016. godine prijedlog prihvaćen i integriran u francuski zakon o modernizaciji zdravstvenog sustava. 

Kako bi se odabrala ona koju bi vlasti službeno podržale, provedeno je ispitivanje u kojemu su uspoređene četiri oznake u stvarnim uvjetima. Nutri-Score se pokazao kao najučinkovitiji i izabran je kao službena naljepnica 31. listopada 2017. godine. 

U EU se vodi bitka oko označavanja hrane: Copa-Cogeca osudila oznaku Nutri-Score

Njezino korištenje i dalje je dobrovoljno, a trenutno se koristi na 250 marki proizvoda, što čini 25% francuskog tržišta. Također, u provedenoj anketi, 2019. godine 81% potrošača izjavilo je da je prepoznalo ovu oznaku na namirnicama. 

Može predstavljati problem?

Sedam potrošačkih organizacija u svibnju 2019. pokrenulo je inicijativu pro Nutri-Score kojoj je glavni cilj prikupiti milijun potpisa iz najmanje sedam europskih zemalja kako bi ova oznaka postala službena u EU. Ako uspiju, prijedlog će ocijeniti Europska komisija te ide u daljnju proceduru. 

Naime, uvođenje usklađenog okvira za označavanje hrane jedan je od glavnih ciljeva nedavno predstavljene strategije od Farme do vilice (F2F).

Ne treba se fokusirati samo na namirnice s oznakama A i B, a potpuno se odreći onih označenih s D i E

U interesu transparentnosti prema potrošačima i usklađenosti na europskom tržištu, Francuska se nada da će ova naljepnica postati obvezna u Europi. No, iako se na prvu ruku čini kao dobar alat, ona predstavlja i problem. Naime, kvaliteta namirnica razlikuje se od regije do regije u svakoj zemlji kao i između samih zemalja, i jako je teško uskladiti kontrolu kakvoće hrane pojedine države i njezine alate s ostatkom svijeta. 

Primjer tome je prijepor između Francuske i Italije koja ima svoj način označavanja nutritivne vrijednosti - Nutrinform battery, a njome se preferira mediteranska prehrana, o čemu smo na Agroklubu već pisali. 


Tagovi

Nutri-Score Oznaka Prehrambeni proizvodi Prehrana Pretilost Francuska


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]