Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka proizvoda
  • 07.09.2020. 18:00

U EU se vodi bitka oko označavanja hrane: Copa-Cogeca osudila oznaku Nutri-Score

Ova oznaka pretvara nutritivnu vrijednost proizvoda u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, različitih boja. Pomoću nje, već na prvi pogled možete vidjeti koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbjegavati. No, je li ovo dobra tehnika?

Foto: Depositphotos/Demanna
  • 184
  • 7
  • 0

Europsko udruženje poljoprivrednika, Copa-Cogeca pridružila se redovima onih koji se bore protiv nutricionističke oznake pod nazivom Nutri-Score

Inače, ova oznaka pretvara nutritivnu vrijednost proizvoda u jednostavan kod koji se sastoji od 5 slova, različitih boja. Svaki se proizvod ocjenjuje na temelju znanstvenog algoritma. Uzima u obzir općenito hranjive sastojke (energetsku vrijednost i količinu šećera, zasićenih masti i soli) i njezine pozitivne vrijednosti (količina vlakana, proteina, voća, povrća i orašastih plodova, uljane repice, orahovog ulja i sl.). 

Pomoću nje, već na prvi pogled možete vidjeti koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbjegavati.

No, iako se na prvu ruku čini kao dobra tehnika, ona predstavlja i problem. Naime, kvaliteta namirnica razlikuje se od regije do regije u svakoj zemlji i jako je teško uskladiti kontrolu kakvoće hrane pojedine države i njezine alate s ostatkom svijeta. 

Borba između francuske i talijanske oznake

Pekka Pesonen, glavni tajnik udruženja, rekao je da njegova organizacija podupire napore Italije protiv bilo kakvih nutritivnih oznaka, a pogotovo bojama. 

"Razgovarao sam s talijanskom ministricom poljoprivrede Teresom Bellanovom i pružio joj potpunu podršku. Organizacija poljoprivrednika računa na Italiju kako bi izbjegla nepotrebno stavljanje oznaka na prednja pakiranja namirnica što ide u korist Nutri-Scorea, obezvrjeđujući neke od glavnih proizvoda mediteranske prehrane“, pojasnio je Pesonen za Euractiv.

Traže obavezne oznake hrane (Ne)Vegetarijansko/Vegansko

Uvođenje usklađenog okvira za označavanje hrane jedan je od glavnih ciljeva nedavno predstavljene strategije od Farme do vilice (F2F). Do sada je glavna rasprava na razini Europske unije bila o tome koja će vrsta prehrambenih oznaka biti obvezna, a bitka se trenutno vodi između već spomenute francuske i talijanskog protuprijedloga nazvanog Nutrinform battery

Odobren u Belgiji, Njemačkoj i Španjolskoj

Nutri-score se koristi u Belgiji i Španjolskoj. Podupire ga i njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner čija je vlada odobrila njegovo uvođenje na tržište u kolovozu. Krajem srpnja Komisija je dala zeleno svjetlo za dobrovoljno korištenje Nutrinforma u Italiji.

Talijani tvrde da je francuska oznaka pristrana te nisku ocjenu daje mediteranskoj prehrani, a koja sadrži visok udjel energije, zasićene masti, veliku količinu šećera ili soli. Glavna zamjerka je što je ekstra djevičansko ulje, koje je ključni proizvod u mediteranskoj prehrani, klasificirano slovom D i narančastom bojom.

S druge strane, na razini EU-a, socijalisti i zeleni europarlamentarci pozvali su na potpisivanje Europske građanske inicijative (Programa za građansku inicijativu) "Pro-nutriscore", pokrenute od strane nekih udruga potrošača, čiji je cilj učiniti ovu oznaku obveznom za sve proizvođače na razini EU-a.

Komisija se protivi oznaci podrijetla

Označavanje hrane bila je jedna od glavnih tema na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede održanom u njemačkom gradu Koblenzu. Na dvodnevnim razgovorima, 27 ministara pokazalo je zajednički interes da oznake podrijetla na etiketama hrane na prednjem pakiranju (FoP) postanu obvezne. 

Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Nekoliko država članica nedavno je uvelo nacionalne mjere utvrđivanja podrijetla određenih kategorija namirnica, poput mlijeka i mliječnih proizvoda.

Međutim, Europska komisija se ne slaže s tim prijedlogom jer bi se tako fragmentiralo jedinstveno tržište. Govoreći pred ministrima, povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je da usvajanje nacionalnih mjera nije odgovarajući način za odgovor na povećanu potražnju potrošača za ovom vrstom hrane koju kupuju, piše Euractiv.

Italija je već usvojila neke nacionalne sheme za utvrđivanje podrijetla rajčice koja se koristi u sosu i durum pšenice u tjestenini, a sada predvodi skupinu zemalja koje žele uvesti obvezno označavanje ove karakteristike proizvoda. 


Tagovi

Copa-Cogeca Nutri-Score Italija Francuska Nutrinform battery Oznaka porijekla Janusz Wojciechowski Kvaliteta hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]