Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 26.04.2020. 15:00

Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Potrošači u zemlji, a posebno u inozemstvu sve više cijene proizvode koji imaju ovu oznaku, pokazalo je istraživanje koje je objavila Europska komisija.

Foto: Maja Celing Celić
  • 534
  • 36
  • 0

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i pića čija su imena zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP) imaju jaku ekonomsku korist za proizvođače i to ponajviše u marketingu, pokazalo je istraživanje koje je objavila Europska komisija.

Ove su oznake dio EU-ova sustava prava intelektualnog vlasništva, a pomoću njih se na zakonit način ono štiti od imitacije i zlouporabe.

Studija provedena na 3.207 proizvoda, koliko ih je bilo zaštićeno krajem 2017. godine, otkrila je da oni zajedno predstavljaju prodajnu vrijednost od 74,76 milijardi eura što je u prosjeku dvostruko više nego za slične proizvode bez certifikata.

Vina - najznačajniji proizvodi ove oznake

Potrošači u zemlji, a posebno u inozemstvu sve više cijene proizvode koji imaju ovu oznaku. Od 3.207 proizvoda u 2017. godini, 49% su bila vina, 43% poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i 8% alkoholna pića.

Vina su najznačajniji proizvod kako u pogledu ukupne prodajne vrijednosti (51%), tako i trgovine izvan EU (50%).

Dva žestoka alkoholna pića dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Povjerenik Europske unije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je kako ova oznaka pokazuje bogatstvo i raznolikost proizvoda koje naš poljoprivredni sektor može ponuditi. "Proizvođači imaju sa zemljopisnom oznakom ogromne prednosti na tržištu jer sve više kupaca traže autentične proizvode i spremni su dati i veću cijenu za njih."

Prihodi od prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića čije je nazive Europska unija zaštitila oznakama iznose 74,76 milijardi eura, a više od petine tog iznosa ostvaruje se izvozom izvan EU. Istraživanje je utvrdilo da su Sjedinjene Države, Kina i Singapur najbolja odredišta za EU proizvode s ovom oznakom te da tamo odlazi polovina izvoza.

"Zaštitom proizvoda diljem svijeta sprječavamo lažnu upotrebu naziva i čuvamo njihovu dobru reputaciju. Zemljopisne oznake štite lokalnu vrijednost na globalnoj razini", rekao je Wojciechowski.

Razlika između ZOZP-a i ZOI-a

Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) razlikuju se prvenstveno po postotku obveznog udjela sirovina podrijetlom s određenog područja ili po tome koje se faze proizvodnje moraju odvijati u određenoj regiji. Neke su od poznatih oznaka zemljopisnog podrijetla Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whiskey, masline Kalamata, Parmigiano Reggiano, Poljska votka, Queso Manchego i Roquefort, a u hrvatskoj su to Lički krumpir, Baranjski kulen i Ogulinsko kiselo zelje. 

Lički krumpir, Baranjski kulen i Ogulinsko kiselo zelje na poštanskim markama

Oznakom zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS) ističu se tradicionalni aspekti, kao što su tradicionalna metoda proizvodnje ili tradicionalni sastav, bez povezanosti s konkretnim zemljopisnim područjem. Neki su od primjera poznatih zajamčeno tradicionalnih specijaliteta je riba Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa, talijansko jelo Amatriciana tradizionale, nizozemsku usoljenu haringu Hollandse maatjesharing i pivo Kriek.

Do kraja ožujka 2020. zaštićena su ukupno 3322 proizvoda oznakom zemljopisnog podrijetla, među kojima su i naši, hrvatski proizvodi kao što je to Baranjski kulen, Dalmatinski pršut, Lički mlinci i Dalmatinska panceta.


Tagovi

Europska komisija Oznaka zemljopisnog podrijetla Vina Zaštita Alkoholna pića Oznaka izvornosti Tradicionalni specijalitet


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.