Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tonnies
  • 09.10.2020. 12:00

Opet zatvaraju tvornicu mesa - više od stotinu radnika pozitivno na Covid-19

Pogon Weidemark u Soegelu na sjeveru Njemačke mora u petak obustaviti klanje životinja, dovršiti pakiranje mesa do nedjelje i potom zatvoriti vrata na 22 dana.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 220
  • 64
  • 0

Njemačke vlasti ponovo su naredile zatvaranje klaonice u vlasništvu prehrambene grupe Tonnies zbog nastavka širenja zaraze koronavirusom među radnicima. 

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uvedena karantena

Naime, pogon Weidemark u Soegelu na sjeveru Njemačke danas (petak) mora obustaviti klanje životinja, dovršiti pakiranje mesa do nedjelje i potom zatvoriti vrata, za početak na 22 dana, objavile su vlasti okruga Emsland.

Preoštar potez vlade?

Nešto više od stotinu radnika, od njih ukupno 2.000, pozitivno je na SARS-CoV-2. U Tonniesu tvrde da su proteklih dana u suradnji s vlastima tog okruga poduzeli niz mjera kako bi spriječili nove slučajeve, a nalog o zatvaranju pogona ocijenili su previše oštrim potezom. 

Naglašavaju da su u Weidemarku radnike opremili visokokvalitetnim zaštitnim maskama FFP-2 i da ih svakodnevno testiraju na Covid-19. Te su mjere već postigle određene rezultate, tvrde u ovoj tvornici, najavljujući pravne korake protiv okružne vlasti, piše reuters.

U problemima od početka pandemije

Širenje zaraze ovim virusom u nekoliko njemačkih klaonica prisililo je tvornice za preradu mesa da preispitaju radni proces s obzirom na globalnu zabrinutost.

Zbog teških uvjeta rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

Podsjećamo, njemačka mesna industrija ove se godine našla na udaru kritika zbog zapošljavanja radnika - migranata iz istočne Europe preko agencija, koje su ih  smjestile u skučene objekte, a uz loš nadzor rada, to je pospješilo širenje zaraze.

Parlament trenutno raspravlja o nacrtu zakona koji bi primorao mesare da osoblje zapošljavaju izravno, a ne preko agencija.

Nakon apela Udruge uzgajivača svinja otvorena tvornica Tönnies – koje mjere su poduzeli?

Toenniesov pogon za proizvodnju mesa u Rheda-Wiedenbruecku zatvoren je u lipnju na mjesec dana nakon što je oko 1.500 testiranih radnika bilo pozitivno na koronavirus. Otvoren je ponovo u srpnju nakon apela Udruge uzgajivača svinja jer su tijekom zatvaranja stočari bili prisiljeni prihvatiti niže cijene za svoju stoku, tada već spremnu za klanje.


Tagovi

Tonnies Mesna industrija Njemačka Covid-19 Radnici Koronavirus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.