Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 23.05.2020. 12:00

Zbog teških uvjeta rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

Njemačka je odlučila zabraniti rad u pakirnicama preko agencija za privremeno zapošljavanje i pooštriti pravila o radu u klaonicama jer su, kako kažu, postale "uzgajališta" Covid-19. Kazne su i do 30.000 eura!

Foto: JumpStory
  • 604
  • 78
  • 0

Njemačka će zbog koronavirusa pooštriti pravila o radu u klaonicama, a zabranit će rad u pakirnicama mesa koje angažiraju radnike preko agencija za privremeno zapošljavanje. Naime, prijavljeno je više od 600 slučajeva radnika u klaonicama koji su oboljeli od Covid-19, a pandemija je izazvala oslanjanje njemačke prehrambene industrije na rad inozemnih radnika posebno iz Rumunjske, ali i migranata.

Kazna za kršenje pravila 30.000 eura

U srijedu je kabinet njemačke kancelarke Angele Merkel dogovorio nacrt prijedloga kojim se sprječava privremeno zapošljavanje preko agencija, što se do sada obično odnosilo na rad migranata. Prijedlog uključuje i implementaciju digitalnog sustava za evidentiranje radnog vremena osoblja kako bi se osiguralo da radnici ne rade smjene više od 10 sati.

Olga Kikou, voditeljica organizacije Compassion in World Farming (CiWF), kaže da su tvornice za preradu mesa s razlogom stekle naziv "uzgajalište" Covid-19. "Ne bismo smjeli zaboraviti da su ta mjesta ozloglašena kada je riječ o iskorištavanju radnika, često migranata ili onih na ivici siromaštva, koji su izloženi ozbiljnim ozljedama", kazala je.

Njemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

Od 1. siječnja 2021. klanje i obradu mesa mogu obavljati samo zaposlenici tvrtke. Takvi poslovi više neće biti dozvoljeni radnicima koji rade na određeno, odnosno privremeno. Visina novčanih kazni za one koji budu kršili ta pravila bit će 30.000 eura, stoji na stranicama njemačke vlade.

Prema novim pravilima, mesar u klaonici mora biti zaposlenik te tvrtke, čime se okončava praksa zapošljavanja oko 200.000 radnika kroz agencije za privremeno zapošljavnje koje uzmaju proviziju zbog čega radnici dobivaju manje plaće, komentira bbc

"U mesnoj industriji postoje uvjeti koji nisu prihvatljivi", rekla je njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner te nadodala kako tvrtke moraju preuzeti odgovornost za svoje radnike.

Sramota zbog masnovne zaraze Rumunja

Dok su ostale zemlje širom Europe zatvorile svoje granice kako bi kontrolirale širenje koronavirusa, Njemačka je prevezla čak 30.000 Rumunja kako bi radili u prehrambenoj industriji.

"Radni uvjeti u mesnoj industriji su nevjerojatno teški, s tim da su radnici smješteni u montažne kućice koje se nalaze blizu jedna drugoj i ondje se mjere socijalne distance ne mogu poštovati. Ti radnici zaista žive u teškim uvjetima koji olakšavaju širenje virusa“, rekao jem za euractiv Enrico Somaglia iz Europske federacije sindikata u hrani, poljoprivredi i turizmu (EFFAT). Nadodao je kako je epidemija pogoršala pitanja koja su u tom sektoru već dobro poznata.

Oprezna Rumunjska: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

"Okolnosti koje proizlaze otkrivaju brojne probleme koje nismo sustavno rješavali", rekla je rumunjska ministrica rada Violeta Alexandru. Naime, ona je otputovala u Njemačku kako bi se uvjerila u kakvim uvjetima rade građani njezine zemlje te izjavila kako bi se svaki Rumunj koji se našao u lošim zdravstvenim i higijenskim uvjetima trebao obratiti policiji.

Njemački ministar rada Hubert Heils rekao je da masovna zaraza rumunjskih radnika u mesnoj industriji nije prihvatljiva te priznao da ga je radi toga sram.  

I stočari u problemu?

Iz udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca poručuju "Trenutna situacija može imati utjecaj na stočare koji opskrbljuju mesnu industriju jer će sada bit teže otpremiti životinje na preradu". Smatra se da je ipak mala vjerojatnost da će do toga doći.  

"Vjerujemo da će sektor ublažiti situaciju u najvećoj mogućoj mjeri u skladu sa zakonskim zahtjevima koji se odnose na zdravlje ljudi, higijenu, sanitarno stanje, zdravlje životinja i njihovu dobrobit", poručili su iz tog udruženja. 

U Veliku Britaniju stigli sezonci iz istočne Europe, a Italija u velikim problemima

Slučajevi zaraze se također povećavaju i u zapadnoj Francuskoj, gdje je nedavno zabilježeno više od 100 infekcija u dvije odvojene klaonice. Kritiku zbog kršenja prava radnika u mesnoj industriji dobila je i Irska koja je najveći izvoznik govedine u Europi, a 90% proizvedenog mesa izvozi u Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Njemačku. 


Tagovi

Covid-19 Njemačka Pravila o radu Klaonice Mesna industrija Inozemni radnici Pakirnice mesa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]